“Merkel stuurt vluchtelingendebat in constructieve richting”

Foto: tr.wikipedia.org, CC BY-SA 2.5

UTRECHT – Elke maandag bespreekt NPO Radio1 in ‘Europa met Mathieu Segers’, het Europese nieuws.  In de uitzending van 31 augustus ging het gesprek onder andere over de vluchtelingenproblematiek en de voortrekkersrol die Angela Merkel in Europa neemt op zoek naar oplossingen.

gw_hum_segersmathieu_385x257_0
Segers (Universiteit Utrecht, Internationale en politieke geschiedenis) wijst erop dat Merkel nu uit eigen beweging het leiderschap op zich neemt, onder meer door de urgentie van het probleem te benadrukken en de Europese leiders bijeen te roepen om tot beleid te komen. Dat leiderschap is al vaak van haar gevraagd, bijvoorbeeld in de eurocrisis, maar ze heeft vaak de kritiek gekregen dat ze lang wacht. “Dat doet ze nu helemaal niet, ze gaat heel hard vooruit.” Zo leidt ze het debat over deze problematiek in een veel constructievere richting dan vóór de zomer, aldus Segers.
Hij stelt dat de parallel die wel getrokken wordt met de situatie in 1989, hout snijdt én hoop biedt. Na de val van de Muur kwamen er enorme vluchtelingenstromen uit Oost-Europa op gang die niemand had zien aankomen. Toch slaagden de Europese landen er toen in om deze enorme verandering binnen de bestaande structuren op te vangen.

Lichtpuntje
Een ander lichtpuntje ziet Segers in het akkoord dat is gesloten tussen Kosovo en Servië, onder andere over infrastructurele samenwerking. Dat brengt enige rust in een regio die door grote instabiliteit wordt bedreigd en die daardoor een zwakke plek vormt in het Europese grensbeleid. “Dat ze nu toch naar elkaar toe bewegen is heel positief nieuws.”

Bron: UU.nl

 

Cookieinstellingen