Van basis- naar middelbare school is een overgang

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Spannend voor al die brugpiepers die voor het eerst naar de brugklas gaan. Een nieuwe school, een nieuwe klas en ook een nieuwe fietsroute. Misschien kom je onderweg wel een overweg tegen. Je kunt zo’n fietstochtje extra spannend maken door allerlei gevaarlijke acties uit te halen… Niet cool, niet doen. ProRail geeft aan wat je wél moet doen.

Foto: ProRail
Foto: ProRail

Overwegen worden steeds vaker vervangen door hun veilige opvolger: de onderdoorgang. Vooral in grote steden kun je uren rondfietsen zonder een overweg tegen te komen. Maar er zijn ook genoeg gebieden waar wel overwegen zijn en dan moet je alert zijn. In totaal zijn er in Nederland ruim 2600 overwegen. In 2014 waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan 7 met dodelijke afloop. Nu het nieuwe schooljaar weer begint, is er voor ProRail reden te meer om aan het begin van het schooljaar extra aandacht te vragen voor de risico’s van het spoor. Kinderen die in de buurt van een spoor spelen, scholieren die nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen, jongens die voor de lol een steen op een spoor leggen… Allemaal voorbeelden van gevaarlijk gedrag langs het spoor. ProRail vindt het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor.

Pazzup!

ProRail ontwikkelde daarom PazzUp, een lespakket gericht op kinderen en jongeren. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden. Daarom nog even de belangrijkste regels die gelden op overwegen:

– Stop voor een overweg als de lichten gaan knipperen

– Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen

– Verlaat de overweg zodra de bellen gaan rinkelen

– Op een aantal overwegen in het land zijn er geen bellen die rinkelen of spoorbomen die dicht kunnen. Kijk daar extra uit!

 

Cookieinstellingen