Kinderen naar school? Neem de fiets!

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Driekwart van de Utrechters ergert zich aan ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen. Tweederde wil dat de gemeente dit ontmoedigt met paaltjes en andere hindernissen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Utrecht Natuurlijk. Maandag begint deze organisatie met de gemeente Utrecht een campagne voor een veiliger schoolomgeving door minder autogebruik.

Uit onderzoek van verkeerskennisinstituut CROW blijkt dat gemiddeld een derde van de leerlingen in het basisonderwijs met de auto naar school wordt gebracht. Dat is een landelijk cijfer, Utrechtse getallen hierover zijn niet bekend, maar de CROW onderzoekers vonden uit dat de verschillen tussen stedelijk en landelijk gebied opvallend klein zijn.

Veiligheid

Ouders die gebruikmaken van de auto noemen de afstand als reden om hun kinderen met de auto te brengen. In de stad wordt vaak de veiligheid van het eigen kind als argument gebruikt. Die gaat echter ten koste van de veiligheid van andere kinderen in de schoolomgeving, ervaart driekwart van de ondervraagde Utrechters, zegt woordvoerder Mattheus Bleijenberg van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht. “Met de campagne willen de gemeente en de milieuorganisaties het lopen en fietsen naar school stimuleren. Alle Utrechtse scholen worden benaderd mee te doen en gebruik te maken van lespakketten. De bedoeling is dat leerkrachten in hun klassen eerst een soort nulmeting houden onder hun leerlingen over hoe ze naar school komen. Twee maanden later willen we dat herhalen.”

In het Utrechtse onderzoek onderschrijft een overgrote meerderheid van 96 procent de stelling dat lopen en fietsen gezonder zijn om naar school te gaan dan de auto. De ergernis over het autoverkeer rond basisscholen het grootste en de behoefte aan maatregelen is het geringst onder 25 tot 34-jarigen.

Bron: AD.nl

Reacties

Cookieinstellingen