KNMG tegen strafrechtelijk beroepsverbod

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het oordeel of iemand die een misdrijf heeft gepleegd nog in de zorg kan werken, hoort thuis bij het College voor Medisch Toezicht en niet bij de straf- of tuchtrechter, aldus artsenfederatie KNMG te Utrecht. Dit meldt Medisch Contact.

Aanleiding voor het bericht op de website van de artsenfederatie is een motie van de Tweede Kamerleden Bruins Slot (CDA) en Bouwmeester (PvdA), waaraan de ministeries van VWS en van Veiligheid en Justitie momenteel uitvoering geven. Volgens die motie moet de strafrechter voortaan een algeheel beroepsverbod kunnen opleggen aan zorgverleners die in werk- of privésfeer een ernstig misdrijf hebben gepleegd. Komend najaar zullen de ministeries de Kamer laten weten hoe ze dit willen regelen.

Negatieve gevolgen

De KNMG zegt te blijven ‘inzetten op het informeren van politici over de (potentieel) negatieve gevolgen van deze ontwikkeling’. Afgelopen week heeft de organisatie in een gesprek met het ministerie van VWS haar zorgen uitgesproken en gepleit voor een focus op het voorkómen van fouten in plaats van op repressie. Zoals verwoord in het bericht op de KNMG-site: ‘Hou de tuchtrechter voor de toetsing van kwaliteit en leg andere zaken voor aan het College voor Medisch Toezicht (CMT) dat hiervoor is bedoeld.’ Het CMT heeft vorige maand nog een arts geschorst die tien jaar geleden een moordaanslag op zijn vrouw liet plegen.

 

Cookieinstellingen