Rabobank: winst maar nog geen reden tot juichen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De winst in de eerste helft van dit jaar mag dan – mede dankzij het steeds bredere herstel van de Nederlandse economie – stevig zijn toegenomen; de Rabobank zal ook de komende jaren kostenverlagingen moeten doorvoeren en scherpere keuzes moeten maken.

“We zijn zoals het nu gaat net in staat aan de alsmaar toenemende eisen van toezichthouders te blijven voldoen”, aldus financieel topman Bert Bruggink bij de presentatie van de resultaten over de eerste jaarhelft. Daarin wist Rabobank de winst met ruim 40 procent op te voeren tot 1,5 miljard euro. Dat was vooral te danken aan sterk dalende voorzieningen voor probleemkredieten, als gevolg van het economisch herstel.

Rabobank heeft geen aandeelhouders die dividend ontvangen, dus de winst kan geheel worden toegevoegd aan de kapitaalreserves. Die zijn dan ook verder aangedikt, maar de toename van het zogenoemde kernkapitaal, waar toezichthouders naar kijken, is veel beperkter. Dat komt doordat zowel de samenstelling van dat eigen vermogen als de kredietportefeuille, steeds strenger wordt beoordeeld.

Spaargeld

Met name over de grote portefeuille woninghypotheken zullen de keurmeesters naar verwachting lastige vragen stellen. Terwijl het volgens Bruggink, ook tijdens de huizenmarktcrisis van de afgelopen jaren, een ‘parel op de balans’ van Rabobank is gebleken. De kredietverliezen bleven voor de marktleider in Nederland zeer beperkt. ,”Een betere stresstest is nauwelijks denkbaar”, aldus de financiĆ«le topman.

De overheid heeft de regels aangescherpt en dus zal Rabobank scherper moeten kiezen hoe en aan wie het opgehaalde spaargeld wordt uitgeleend. De bank is de belangrijkste financier van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, met name in de landbouw, en wil die rol blijven vervullen. Wel wordt daarbij gekeken of dat ook buiten de eigen balans om kan, bijvoorbeeld door een meer bemiddelende rol te spelen in de kredietverlening.

Topman Wiebe Draijer verwacht zijn toekomstplannen eind dit jaar rond te hebben. Definitieve besluiten, bijvoorbeeld over de Amerikaanse poot, zijn nog niet genomen. Duidelijk is wel dat Rabobank voor dat onderdeel weinig groeikansen ziet. Het Nederlandse personeel kan evenmin opgelucht ademhalen. Ook na de lopende reorganisatie, die tot 10.000 banen kost, blijft het volgens Draijer nodig om verder te bezuinigen.

Bron: Eurobench.com

Cookieinstellingen