Lessen in etiquette op Kasteel De Haar

Foto: Kasteel De Haar

Haarzuilens – Een mooiere plek om uw kennis van de etiquetteregels te testen of op te halen is er niet. Van woensdag 9 september tot en met 30 november presenteert Kasteel de Haar Utrecht de najaarsrondleiding ‘Etiquette: Hoe Hoort Het op De Haar?’.

Etiquette & protocol-expert Jan Jaap van Weering, onder meer bekend van de tv-serie ‘Hoe Heurt Het Eigenlijk?’ stelde als gastconservator de speciale Etiquette rondleiding samen. Bezoekers worden meegenomen op een rondreis door ‘etiquetteland’ vol boeiende wetenswaardigheden en anekdotes en horen alles over het in stijl beheersen van beleefdheidsvormen, in het algemeen en op De Haar.

Kasteel de Haar Utrecht

Tafelmanieren
Hoe begroette men de gasten en hoe maakte men kennis? Gaf men wel of geen hand en hoe zit dat met het geven van een een handkus? Hoe gedroeg men zich tijdens ‘la grande réception’ en wat waren de geldende regels aan tafel? Zijn de tafelmanieren hetzelfde gebleven en hoe belangrijk is een tafelschikking en wie zit naast wie? Werd er wel of niet getutoyeerd en wie gaf hiervoor toestemming? Wanneer trok de dame een lange avondjurk aan en waarom is het dragen van een horloge bij avondkleding not done?

Kasteel de Haar Utrecht_Main Hall_gasten tijdens ontvangst (1)

Aanschuiven
‘Etiquette: Hoe Hoort Het op De Haar?’ beantwoordt deze en andere vragen over etiquette en omgangsvormen. “Goede omgangsvormen vallen niet op, maar het ontbreken ervan wel”, aldus Van Weering. “Aan het einde van de rondleiding heeft de bezoeker een indruk van omgangsvormen in het algemeen én op De Haar. Misschien wel genoeg om bij een formeel diner op De Haar te kunnen aanschuiven.”

Foto’s: Kasteel De Haar

Cookieinstellingen