Halvering koperdiefstal op het spoor

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal koperdiefstallen is ten opzichte van vorig jaar drastisch gedaald. Waren er in het eerste half jaar van 2014 nog 127 diefstallen, in 2015 is dat aantal gedaald naar 54. Een daling van 57%. Pier Eringa over de diverse maatregelen tegen koperdiefstallen.

Pier Eringa, president-directeur van ProRail is blij met de ontwikkeling: “Koperdiefstal op het spoor is risicovol en geeft veel overlast voor reizigers en vervoerders. De afname van het aantal diefstallen is goed nieuws voor het openbaar vervoer! Bij een koperdiefstal ontstaat schade aan het spoor en direct vertraging voor de reiziger. Erg vervelend. Daarom zetten we diverse maatregelen in om het de koperdieven zo moeilijk mogelijk te maken.”

Maatregelen

Zo voeren beveiligers met honden, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie controles uit. Langs het spoor staan camera’s met infrarood en bewegingsmelders, zodat koperdieven op heterdaad kunnen worden betrapt. Om de toegang tot het spoor moeilijker te maken, worden hekken geplaatst. Ook omwonenden van het spoor helpen een handje mee. Zij worden door ProRail opgeroepen om verdachte situaties te melden. Howel koper het beste materiaal is om stroom te geleiden, wordt dit materiaal waar mogelijk vervangen door het minder waardevolle aluminium. Veel koper is bovendien door ProRail bewerkt met synthetisch DNA zodat de afkomst van het koper kan worden bepaald.

Samenwerking

Met het ministerie van Veiligheid en Justitie, de metaalbranche en het openbaar ministerie wordt samengewerkt in ‘Actie Koperslag’. Binnen deze samenwerking is de wettelijke identificatieplicht bij de inkoop van koper gestart. Bovendien wordt tijdens de strafrechtelijke vervolging meer rekening gehouden met de gevolgen die koperdiefstal voor het spoor en reizigers kan veroorzaken. Dat betekent vaak hogere straffen. Eringa: “We zijn blij dat het aantal koperdiefstallen en daarmee de veroorzaakte overlast op het spoor daalt. Maar, we zijn er nog niet. Nog steeds vinden er diefstallen plaats. De ingezette maatregelen worden dan ook doorgezet om het aantal nog verder terug te dringen.”

Cookieinstellingen