Moeizame start voor eerstejaarsstudenten Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – 2015 is niet het beste jaar om je studie te beginnen in Utrecht…

Discogevaar

Zaterdagnacht gaat het goed mis in studentendiscotheek Wooloomooloo van het Utrecht Studenten Corps. Omstreeks 3 uur raakt een 19-jarige jongen gewond – hij breekt zijn oogkas – bij de ingang aan het Janskerkhof als gevolg van drukte en paniek die ontstaan als mensen naar buiten of juist naar binnen willen, en een bezoekster struikelt en op anderen terechtkomt. Enkele andere bezoekers raken in de verdrukking en moeten door ambulancepersoneel worden behandeld voor ademhalingsproblemen. Maandagochtend heeft de politie samen met het USC en de gemeente gesproken over het voorval. Daarbij is een nieuw veiligheidsplan opgesteld dat nieuwe incidenten bij soortgelijke feesten moet voorkomen. Inmiddels is in gezamenlijk overleg besloten om de Woolloomooloo voorlopig niet voor publiek open te stellen.

board-413158_1280-2Spreekverbod

Wel of niet je mond houden? In het openingspraatje in Tivoli/Vredenburg krijgen de 3.800 eerstejaarsstudenten te horen dat ze niet met de pers mogen praten. De Utrechtse woordvoerder Michiel van Beers stelt dat uitspraken van studenten over de UIT gevolgen kunnen hebben voor de organiserende instellingen: de Utrechtse universiteit en de hogeschool. “We moeten waakzaam zijn. Alleen wij kunnen sluitende antwoorden geven”, aldus Van Beers in het AD. De woordvoerder voegt toe dat het studenten ‘natuurlijk wel vrij staat om hun eigen mening te geven’. Uitspraken die bevreemding wekken. Persbreidel? Hoezo? Studenten mogen geen uitspraken doen namens de UIT-organisatie, volgt er als verduidelijking. Blijft vreemd, waarom zouden ze dat doen?

Bouwputperikelen

Verder moeten studenten de bouwput die Utrecht op dit moment is voor lief nemen. DUB-site heeft alle bouwputten op een rijtje gezet en daarbij aangegeven aan welke gevaren zij bloot staan. Het gaat om bouwwerkzaamheden rond de megafietsenstalling, Nieuw Hoog Catharijne, de megabioscoop Jaarbeursplein, (het inmiddels vergevorderde) Utrecht Centraal, Vredenburg en Catharijnesingel, Ledig Erf en Drift.

Baantje zoeken

En alsof dat niet genoeg is, blijkt uit onderzoek van YoungCapital dat 76 procent van de 548 ondervraagde eerstejaarsstudenten als gevolg van de wijziging in de studiefinanciering, ingaande 1 september, erbij moeten werken om rond te komen. Dat is wel eens anders geweest!

 

 

Cookieinstellingen