Einde ramadan, suikerfeest kan beginnen

Turkish Delight
Turkish Delight
Foto: The Mightyquill, CC BY-SA 2.0

UTRECHT – Vandaag is het einde van de ramadan, de vastenperiode voor moslims van 30 dagen, en wordt het begin van het Suikerfeest ingeluid. Het Suikerfeest dat, afhankelijk van het land van herkomst – in Nederland komen de meeste moslims uit Marokko of Turkije – op een ander tijdstip begint.

Turken gaan daarbij vaak uit van berekeningen, dat als voordeel heeft dat het Suikerfeest ruim van tevoren bekend is. Marokkanen in Nederland gaan doorgaans uit van het moment dat in Saoedi-Arabië daadwerkelijk de maansikkel na de nieuwe maan wordt gezien; sommigen houden vast aan de Marokkaanse gewoonte om uit te gaan van de zichtbaarheid in Marokko. Pas de avond voorafgaand aan het Suikerfeest wordt vastgesteld of de nieuwe maand begonnen is en het vasten kan worden verbroken.

Moskeebezoek

De eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed voor deze feestdag; in Utrecht bijvoorbeeld de nieuwe Turkse Ulu-moskee in Lombok. Iedereen gaat mee. Voorafgaand aan het gebed wordt verwacht dat een bijdrage wordt geschonken ter waarde van één maaltijd (circa 5-7 euro). Hiervoor kan in de moskee worden rondgegaan, zodat men aan deze verplichting kan voldoen. Voor de juiste besteding van dit geld wordt daarna gezorgd.

Zoete lekkernijen

De rest van de dag gaat men zo mogelijk op familiebezoek. Ter gelegenheid van het Suikerfeest worden zoete gerechten en lekkernijen gegeten en geeft men elkaar en de armen cadeautjes. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en aan het huis wordt extra aandacht besteed.

Preek imam

Vervolgens gaat men naar de ontmoetingsplaats, een moskee of een zaal, om naar de preek van de imam te luisteren, waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. Ook de vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig. Dan omhelzen de mensen elkaar, en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een gezegend feest.

Cookieinstellingen