Toekomstvisie Utrecht Centrum

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht Centrum wordt een toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking. Met de herontwikkeling van de westkant van het Utrechtse stadshart wil de gemeente een flinke sprong voorwaarts maken. Minder en langzaam verkeer, klimaat- en energieneutrale bouw, kundig waterbeheer en vergroening zorgen straks voor een prettige verblijfsplek. Er komt ruimte voor nieuwe vormen van werken, wonen, winkelen en uitgaan.

In het nieuwe centrum moeten straks alle eerdere (deel)ontwikkelingen in het Stationsgebied met elkaar verbonden worden en samen met de historische binnenstad een geheel vormen. Hoe dat er uit gaan zien, staat in de Toekomstvisie Utrecht Centrum: a Healthy Urban Boost. Van de Toekomstvisie is ook een geschetste versie gemaakt, met artist impressions en tekeningen over het toekomstige Utrecht Centrum.

Poort naar de stad

De toekomstvisie voor Utrecht Centrum laat aan de westkant een ruim en aantrekkelijk gebied zien, omgeven door groen en water. Langzaam verkeer krijgt hier prioriteit. Hiervoor wordt de ’toegangspoort’ richting het stadscentrum verschoven, van het Westplein naar de overkant van het Merwedekanaal. Daar, aan de rand van het nieuwe vergrote centrum, worden de parkeervoorzieningen gemaakt. Richting het station en de historische binnenstad komt er vanaf de parkeervoorziening een 30-km weg en worden aantrekkelijke verbindingen voor voetgangers en fietsers over land en water gemaakt. Omdat het de verwachting is dat het autogebruik de komende jaren steeds verder afneemt, wordt het Westplein stapsgewijs ingericht als een autoluw gebied, met een stadsstraat en aantrekkelijke pleinfuncties.

Smart Sustainable District

Dat de toekomst zoals die wordt geschetst, binnen handbereik ligt blijkt uit de selectie van Utrecht Centrum als ‘icoon voor duurzame herontwikkeling’ door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. Behalve Utrecht is ook het Queen Elisabeth Olympic Park in Londen als eerste geselecteerd, Berlijn en Kopenhagen volgen. Onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute (USI) gaan verschillende kennisinstellingen uit Europa de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en haar partners, zoals de Jaarbeurs, verder uitwerken.

Cookieinstellingen