Steden willen wel, maar Tweede Kamer geen voorstander van regulering wietteelt

Foto: CC Public Domain

UTRECHT – In de gemeente Utrecht werden vorig jaar in totaal 111 wietplantages ontdekt, tegenover 66 in het jaar 2012.

In antwoord op vragen van D66 heeft de gemeente het aantal opgerolde wietplantages genoemd in vijf jaar tijd. Van 2010 tot en met 2014 bedroeg het totaal 454 wietplantages. De partij heeft met dit aantal grote moeite en pleit voor regulering.
Utrecht onderzoekt momenteel – evenals de steden Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Heerlen en Tilburg – of wietteelt kan worden gereguleerd. De Tweede Kamer evenwel vindt dat regulering geen bijdrage levert aan de bestrijding van georganiseerde misdaad en dat deze in strijd is met internationale verplichtingen.

Geen draagvlak voor regeringsbeleid
Volgens D66 is een meerderheid van 70 procent van Nederlanders voor de regulering van de hennepteelt of voor volledige vrijgave. Dat zou blijken uit een recente enquête van onderzoeksbureau Motivaction. Bovendien vindt een meerderheid dat de politie niet veel prioriteit moet geven aan de aanpak van hennepteelt. Anne Podt (D66): “Er komt een moment waarop zelfs de regering de realiteit onder ogen moet zien. Er is geen draagvlak voor het huidige beleid en het levert extra kosten en veiligheidsrisico’s op. Het wordt tijd dat we coffeeshophouders als ondernemers gaan beschouwen, niet als criminelen.”

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota 2015 heeft de Utrechtse wethouder Victor Everhardt een motie van D66 overgenomen, waarin hij wordt opgeroepen de mogelijkheden tot verhoging van de toegestane handelsvoorraad van coffeeshops – nu maximaal 500 gram – mee te nemen in zijn gesprekken met de Minister van Veiligheid en Justitie over de regulering van cannabis.

Cookieinstellingen