Utrecht zet in op preventie van radicalisering

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht zet bij de aanpak van radicalisering vooral in op preventie. De gemeente reageert snel en neutraal op nieuwsberichten over omstreden imams om zo polarisatie in de stad te voorkomen. En neemt bewust  geen stelling in tegen haatimams. In het actieplan ‘Utrecht zijn we samen’ staat hoe de stad discriminatie en radicalisering wil aanpakken.

Verbinding en dialoog

‘Utrecht zijn we samen’ is de naam van het actieplan aanpak radicalisering. Aanleiding is de maatschappelijke actualiteit en het veranderde maatschappelijk klimaat. Het voorkomen van radicalisering vraagt om een samenleving waarin (groepen) burgers zich met elkaar verbonden voelen. De gemeente en partners in de stad zetten hier op in met een brede aanpak met aandacht voor preventie in de vorm van verbinding en dialoog en aandacht voor signalering (bijvoorbeeld het identificeren en uitschakelen van ronselen) en het inzetten van hulpverlening waar nodig. Doel is zo de voedingsbodem voor radicalisering te verkleinen en segregatie tussen bevolkingsgroepen te voorkomen. Acties zijn gericht op wederzijdse acceptatie en integratie, sterke netwerken, opvoedondersteuning en training voor professionals voor signalering.

Ook op het voorkomen van discriminatie op de arbeidsmarkt en het stimuleren van de aansluiting tussen scholen en stage- of werkplekken. Het jongerenwerk krijgt daarom een flinke boost en ook gaat de aandacht uit naar onderwijs en werk voor (risico)jongeren. Utrecht wil meer gaan samenwerken met regiogemeenten. De stad hoopt zo eerder te kunnen inspelen op signalen dat jongeren radicaliseren of geronseld worden. Ook moeten deradicaliseringsexperts gezinnen mert risicojongeren gaan coachen.

Cookieinstellingen