Anderhalf jaar geëist voor georganiseerde hennepteelt

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Ze waren goed georganiseerd, de drie mannen die vandaag voor de rechter stonden op verdenking van hennepteelt, diefstal stroom, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. De officier achtte deze feiten bewezen en eiste celstraffen van zes tot achttien maanden.

fingerprint-255904_1280Het onderzoek naar deze organisatie is voortgekomen uit een ander onderzoek waarbij de vingerafdrukken van een van de verdachten was gevonden op een sealbag met henneptoppen. Door het afluisteren van telefoons en observatie van personen en locaties ontstond er een beeld van de organisatie. De 32-jarige verdachte uit Utrecht zorgde voor de inrichting, het onderhoud en de oogsten van de hennepkwekerijen. Zijn 31-jarige broer, eveneens uit Utrecht, zorgde voor de opbouw en de beveiliging van de kwekerijen en regelde katvangers die huurpanden op hun naam zetten waarin de kwekerijen gebouwd werden. De 74-jarige medeverdachte uit Rijnsburg huurde drie panden waarin de kwekerijen werden gebouwd. Hij hield toezicht op de kweek en de oogst en onderhield contact met de oudste broer.

Verspreid

De hennepkwekerijen waren ondergebracht in panden in Oegstgeest, Hilversum, Aalsmeer en Leidschendam. Als de politie op 2 oktober 2013 en 7 januari 2014 daar invallen doet, treffen ze verschillende situaties aan. In Oegstgeest ligt ruim 24 kilo aan henneptoppen te drogen. In Hilversum is de kwekerij in werking, met 149 planten. Dat is ook het geval in Aalsmeer, daar staan 345 planten. En in de kwekerij in Leidschendam worden 880 planten aangetroffen. In alle kwekerijen werd elektriciteit gestolen en ook dat wordt alle drie de verdachten verweten. Wapenbezit wordt alleen een van de twee Utrechtse broers ten laste gelegd. Bij een doorzoeking in zijn huis wordt een stroomstootwapen gevonden in een kast in de woonkamer. Bij de andere broer worden ook wapens gevonden, verstopt in de meterkast en onder een tuintrap, maar het is niet te bewijzen dat deze verdachte deze wapens ook echt voorhanden heeft gehad. Sporen ontbreken en de verdachte ontkent; voor dit feit vraagt de officier vrijspraak.

Vliegwieleffect

Hij achtte wel bewezen dat de mannen zich in de periode september 2013 tot januari 2014 in georganiseerd verband hebben beziggehouden met hennepteelt. Bij zijn overwegingen over de ernst van het feit wees hij niet alleen op de schimmige wereld van de hennepteelt die zich kenmerkt door geweld en overlast. Ook benadrukte hij de vliegwielwerking van een crimineel samenwerkingsverband. “Stoppen wordt moeilijk, omdat men teveel van elkaar weet om elkaar los te laten, of omdat er een financieel verwachtingspatroon is ontstaan. Stoppen wordt dan moeilijker dan doorgaan en dat bevordert de criminaliteit.” Om die reden vindt hij langdurige, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats. Gezien het verschillende aandeel dat de mannen hadden in de organisatie, vroeg hij de rechter de oudste broer te veroordelen tot een gevangenisstraf van 18 maanden en de jongere broer tot een gevangenisstraf van vijftien maanden. De strafeis tegen de 74-jarige medeverdachte, die een minder grote rol speelde, luidde zes maanden. Ook kondigde hij aan de criminele winsten te willen afpakken; het onderzoek hiernaar is nog gaande.

Cookieinstellingen