Utrecht zet in op 10.000 elektrische auto’s in 2020

De toekomst: elektrisch vervoer
De toekomst: elektrisch vervoer
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht zet de komende vier jaar hoog in op elektrisch vervoer. In alle vormen van mobiliteit: OV (bussen), e-scooters, e-bikes, stadsdistributie, auto’s en vaartuigen. Het streven voor Utrecht: 10.000 elektrische auto’s op de weg in 2020 en schoon goederenvervoer.

Wethouder duurzaamheid en verkeer Lot van Hooijdonk ziet een centrale rol voor Utrecht in de verdere ontwikkeling van elektrisch vervoer: “We streven naar het hoogste aantal elektrische voertuigen per inwoner in Nederland.” Om deze groei mogelijk te maken wordt het laadnetwerk op openbaar en privaat terrein verder uitgebreid, en ondersteunt de gemeente initiatieven van bewoners en bedrijven voor schone, duurzame mobiliteit. Ook wil Utrecht haar voortrekkersrol op het gebied van autodelen verder uitbouwen.

Schoon goederenvervoer

Met het Actieplan Goederenvervoer Utrecht 2015-2020 streeft de gemeente ook naar schoon goederenvervoer. Het doel is bovendien om in 2020 de binnenstad en in 2025 de hele stad emissieloos te bevoorraden. Hiermee wordt aangesloten bij de Green Deal Zero Emission Stadsdistributie, getekend door Rijk, bedrijfsleven en gemeenten waaronder de gemeente Utrecht. Een nieuw thema in het actieplan is consumentenlogistiek: levering van goederen direct aan de consument. Door de opkomst van e-commerce neemt het aantal leveringen aan de consument toe, met meer ritten in woonstraten tot gevolg. De stimulans vanuit de gemeente heeft als functie de markt verder te ontwikkelen en bedrijven en bewoners bewust te maken van de mogelijkheden van schoon (elektrisch) vervoer.

Cookieinstellingen