Werkgeversregelingen: meer jongeren aan het werk

Jongere aan het werk
Jongere aan het werk
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gemeenten in de arbeidsmarktregio Utrecht-Midden werken samen in het bestrijden van jeugdwerkloosheid. Veel werkgevers in deze regio nemen hun verantwoordelijkheid om jongeren werkervaring te bieden. Inmiddels heeft de 200e jongere een baan gevonden. Onder meer dankzij de startersbonus voor minstens zes maanden.

Werkervaring is erg belangrijk voor startende werknemers. De inzet van werkgevers heeft ertoe geleid dat er sinds 1 januari 2014 meer dan 200 jongeren aan het werk zijn, een stage of leerwerkplek hebben. Medewerkers van het Actieplan Jeugdwerkloosheid zetten drie werkgevers – met bloemetje en certificaat – in het zonnetje: Kwakkenbos B.V., Velegro B.V. en Sogyo. Veel werkgevers zien meerwaarde in het aannemen van jonge werknemers. Onder hen ook Ron van Leeuwen, directeur van installatie bedrijf Velegro B.V.: “Zonder jeugd is er geen toekomst, en gemotiveerde jongeren geven het gehele bedrijf nog meer energie.” In de software branche liggen volgens Edwin van Wellen, mede-eigenaar van Sogyo, ook vooral veel kansen voor jongeren: “Er is een constante behoefte aan jong talent bij ons en bij onze opdrachtgevers. De frisse, open en leergierige instelling is echt hun kracht.”

Werkgeversinstrumenten
De werkgeversinstrumenten zijn ingevoerd om werkgevers te stimuleren werkzoekende jongeren in dienst te nemen, een leerwerkplek te bieden of via een proefplaatsing aan te stellen. Van de toegekende subsidies, is de startersbonus het meest aangevraagd. De startersbonus is een eenmalige subsidie. De werkgever kan de subsidie aanvragen als een jongere voor minstens zes maanden en 24 uur per week in dienst wordt genomen. De startersbonus omvat een bedrag van 1000,- euro per dienstverband. Voor een BBL-traject van ten minste 12 maanden is de subsidie 1500,- euro per dienstverband.

 

 

Cookieinstellingen