Sint Willibrorduskerk financieel in zwaar weer

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC-Attribution-Share like 3.0 The Netherlands

UTRECHT – De Sint Wilibrordkerk aan de Minrebroederstraat in het centrum van Utrecht verkeert financieel in zwaar weer. Een schuld van 1,4 miljoen aan de overheid maakt het voortbestaan van de kerkstichting onzeker.

Aanvankelijk was de kerk – ook voor de Katholieke Kerk in de jaren 60 – bestemd om afgebroken te worden. De kerk is door aankoop van lekengelovigen en pater drs. Winand Kotte, A.A. behouden gebleven in de traditionele staat en vrijwel gaaf bewaard gebleven. Een grootscheepse restauratie van deze neogotische kerk vond plaats van 1991 tot 2005.

Ontwijding

De problemen ontstonden nadat in mei 2014 de ontwijding van de Sint-Willibrordkerk plaatsvond, naar aanleiding van de theatervoorstelling ‘De Uitvaart’ van Dries Verhoeven. Tijdens het stuk werden tot in detail begrafenissen nagespeeld, inclusief een gefingeerde kerkdienst. De theatermakers namen in de voorstelling afscheid van bepaalde maatschappelijke dromen of idealen. Het apostolaat van de Sint Willibrordkerk besloot geen vieringen meer te houden in de kerk, omdat er volgens hen een toneelstuk met een ‘ontegenzeggelijk ontwijdend karakter’ was opgevoerd. Het bisdom heeft kort daarna besloten om het officieel ‘aan de eredienst te ontrekken’, waardoor er geen mis meer kan plaatsvinden. Het bisdom wil de kerk opnieuw inzegenen, maar alleen onder de voorwaarde dat er een einde komt aan de controversiĆ«le theatervoorstellingen. De eigenaar van de kerk, de Sint Willibrordusstichting, wil hiermee niet instemmen.

Noodzaak

Sindsdien loopt de kerkstichting inkomsten mis. Volgens Elizabeth Noltes van het kerkbestuur is er een groot probleem. “We moeten de kerk openhouden, maar we moeten ook de kosten betalen.” Volgens Noltes zijn culturele evenementen daarom belangrijk voor de kerk omdat tweederde van de inkomsten hiervandaan komt.

Garant

Ook het CDA in Utrecht maakt zich zorgen over de kerk. Raadslid Sander van Waveren: “Als de kerk de lening niet afbetaalt, moet de gemeente de schuld oppakken omdat deze garant staat.” Volgens Van Waveren is het belangrijk dat er toezicht plaatsvindt op de stichting. Hij wil dat de gemeente samen met het bestuur op zoek gaan naar een oplossing. “Het is zo’n mooi gebouw, zo mooi gerestaureerd, dat moet in gebruik blijven”, aldus de CDA’er. Als de kerkstichting failliet gaat, zal het gebouw in de verkoop gaan.

 

Cookieinstellingen