Nieuwe initiatieven op Utrechts water mogelijk

UTRECHT – Meer ruimte voor commerciĆ«le activiteiten op het Utrechtse water met behoud van een schone lucht. Een onderzoek van de gemeente naar de mogelijkheden hiervoor heeft geresulteerd in een soepelere exploitatievergunning waardoor meer ruimte ontstaat voor ondernemen op het water, met als inzet schoon water en een schone lucht in Utrecht.


Wat mag wel…

De nieuwe exploitatievergunning maakt de weg vrij voor iedereen die in commercieel opzicht iets met vaartuigen wil ondernemen op het water en sluit aan bij de wens van het college om de regeldruk voor de stad te verminderen. Er komen onder meer opstapplaatsen waar meerdere vaartuigen gebruik van kunnen maken. Ook wordt de regeling duidelijker en eenvoudiger: ondernemers kunnen straks zelf een vergunning aanvragen voor een locatie die zij geschikt vinden voor hun activiteiten. Geschikte plaatsen hiervoor zijn bijvoorbeeld Oosterkade, Catharijnesingel en Veilinghaven.

Wat mag niet…

De nieuwe vergunning gaat uit van een aantal heldere voorwaarden. Omwille van de veiligheid en doorvaart zijn nieuwe initiatieven in de Oudegracht niet toegestaan. In de singels en grachten blijft afmeren en opstappen alleen toegestaan bij bestaande locaties. Nachtopslag van vaartuigen op het water blijft alleen toegestaan met een ligplaatsvergunning. Vaartuigen die gebruikt gaan worden zullen moeten bijdragen aan schoon water en een schone lucht (emissievrij). Open en gesloten rondvaartboten die buiten het personeel om zijn ingericht voor het vervoer van meer dan twaalf personen worden gerekend tot passagiersschepen. Voor deze categorie worden geen nieuwe vergunningen afgegeven. Het huidige aanbod voldoet en geldt als grens op het Utrechtse water, zo stelt de gemeente.

De vergunning is opgenomen in de Havenverordening en vastgesteld door het college. Dit voorjaar zal de gemeenteraad hierover een definitief besluit nemen.

Cookieinstellingen