Verbouwing Bijenkorf mag doorgaan

1024px-Bijenkorf_Viestraat_Utrecht-1 UTRECHT – De verbouwing van het Bijenkorfpand aan de Lange Viestraat mag van de Raad van State definitief doorgaan. De belangen zijn te groot om de bouw weer stil te leggen.

De zaak was, net als eerdere zaken, aangespannen door Wijk C Komitee en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) van Kees van Oosten. Beide organisaties vinden dat er onvoldoende parkeergelegenheid in het bestemmingsplan was opgenomen, met extra verkeer en luchtvervuiling in Wijk C tot gevolg. De gemeente moest eerder al van de Raad van State het bestemmingsplan aanpassen omdat de luchtvervuiling en parkeernormen niet goed waren doorgerekend. Nadat het plan was aangepast, stapten het comité en de SSLU opnieuw naar het rechtscollege.

Vergeten

De Raad van State zegt nu dat de parkeerplannen op zich goed zijn, maar dat de gemeente was vergeten dat de Monicabrug zou openblijven. In het bestemmingsplan stond dat de weg zou worden afgesloten, terwijl al lang was besloten om die weg open te houden. Dat heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in Wijk C, stellen het comité en de SSLU. Van Oosten is blij met de uitspraak, ook al mag de bouw toch doorgaan. “De Raad van State heeft, denk ik, zijn hand over het hart gestreken”, zegt hij. Van Oosten begrijpt waarom de bouw alsnog mag doorgaan. “Langer stilleggen heeft natuurlijk grote financiële gevolgen voor het pensioenfonds dat heeft geïnvesteerd in de verbouwing.” Volgens Van Oosten heeft de procesgang ondanks de pyrrusoverwinning wel zin gehad. “We moeten permanent zware druk op de gemeenten uitvoeren, zodat die rekening houdt met de luchtkwaliteit”, aldus Van Oosten. “We hebben een heel nuttige waakhondfunctie vervuld.”

Niet alleen Kees van Oosten stapte naar de Raad van State. Ook Corio, eigenaar van Hoog Catharijne, was aanvankelijk tegen, maar trok zijn bezwaar in na een eerdere aanpassing van de plannen. De bezitter van het monumentale gebouw ‘Het Vagevuur’ naast de Rembrandbioscoop had bezwaren vanwege het uitzicht; de Raad van State was het hiermee oneens.

Verbouwplannen

De eigenaar van het La Vie-gebouw, waarin het warenhuis is gevestigd, wil een verdieping bouwen op het dak achter de gevel en een extra laag op de parkeergarage. Ook de gevels worden vernieuwd en komt er een winkel bij. Daarnaast wordt de expeditie inpandig en de loopbrug boven de Jacobsstraat gesloopt.

De reactie van de gemeente volgt later.

Foto: Victor van Werkhooven, CC-BY-SA3.0

Cookieinstellingen