Wilders wil demonstreren bij islamitische conferentie in Utrecht (update)

Slotdebat_verkiezingen_(final_debate_elections)_2006-2_croppedUTRECHT – PVV-leider Geert Wilders en twee Tweede Kamerleden van zijn partij willen donderdag demonstreren voor de deur van een omstreden islamitische conferentie in Utrecht Overvecht. Volgens de PVV prediken daar omstreden radicale moslims.

De politici willen het signaal afgeven “dat we geen haatimams in Nederland willen”, zei Wilders woensdag tegen het persbureau ANP. Wilders heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht telefonisch laten weten dat hij samen met de Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf naar die stad komt om hun afkeuring te uiten over de komst van de sprekers. De gemeente Utrecht wil alleen kwijt dat “iedereen mag demonstreren”. Over inzet van politie om een confrontatie te voorkomen, wil de gemeente niets zeggen. De politie zelf zegt de bijeenkomst nauwlettend te volgen, zeker nu PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij komt demonstreren. Sociale media worden in de gaten gehouden en de politie gebruikt ogen en oren in de wijk om de sfeer te monitoren.

Absurd

De PVV heeft ook schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Binnenlandse Zaken. Zo vindt de partij het ‘absurd’ dat er een visum is verstrekt aan “islamitische voormannen die hebben bewezen terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zijn voor martelpraktijken”. Wilders wil dat de visa alsnog worden ingetrokken. Ook zal worden gevraagd de stichting AlFitrah, die de conferentie organiseert op eigen locatie, te ontbinden en de bijbehorende moskee te sluiten “nu zij heeft bewezen terreurpredikers uit te nodigen”.

Opheldering

Ook de Kamerleden van de Groep Bontes/Van Klaveren hebben om opheldering gevraagd. Ze willen onder meer van de minister van Veiligheid en Justitie weten waarom er geen actie is ondernomen tegen de komst van de “islamitische geweldspredikers”.  En voorts hoe hij de komst van deze predikers naar Nederland wil tegengaan en welke maatregelen er worden genomen tegen organisaties die hen uitnodigen.

Update 8 april 2015:

De Gemeente Utrecht reageert hierop met de volgende mededeling.

Het is de gemeente Utrecht bekend dat de stichting alFitrah van donderdag 9 tot en met zondag 12 april een derde Riffijnse Islamitische conferentie organiseert in Utrecht. Er is in overleg met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding & Veiligheid (NCTV) in de driehoek de conclusie getrokken dat er op dit moment geen grond is om op te treden. Niet tegen de stichting en ook niet tegen de aangekondigde sprekers.

Het Tweede Kamerlid Wilders heeft de gemeente vanochtend in kennis gesteld van zijn voornemen tot het houden van een demonstratie tegen de derde Riffijns Islamitische Conferentie.

In ons land is vrijheid van vergadering, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geloof een grondrecht. Het hebben van radicale opvattingen is geen strafbaar feit. Echter, wij tolereren geen uitingen die haat zaaien of oproepen tot geweld.

Samen met politie en OM houdt de gemeente in de gaten of er ontwikkelingen zijn die een (nadere) reactie van ons vragen. Op dit moment zijn die er niet.
Gastsprekers hebben tijdens meerdere gelegenheden in het land gesproken en hebben, voor zover nodig, een visum.

Wanneer sprake is van strafbare feiten en/of verstoringen van de openbare orde, treedt de politie op. De conferentie wordt nauwlettend gevolgd. Ten slotte is er contact geweest met de organisatie, de stichting AlFitrah, over de conferentie.

Update 9 april 2015:

UTRECHT – De omstreden ‘Derde Riffijnse Islamitische Conferentie’ is van start gegaan. Geert Wilders en twee andere Tweede Kamerleden van de PVV betogen voor de deur van het congres van de islamitische stichting AlFitrah. Wilders draagt een bord bij zich met de tekst: ‘Geen haatimams in Nederland’.

De PVV heeft schriftelijke vragen over de bijeenkomst gesteld aan de regering. Zo vindt de partij het ‘absurd’ dat er een visum zou zijn verstrekt aan ‘islamitische voormannen’ die bewezen zouden hebben terroristische bedoelingen te hebben of zelfs voorwaardelijk gestraft zouden zijn voor martelpraktijken.

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA2.0

 

Cookieinstellingen