Groene bushokjes effectiever in een groene omgeving

Foto: provincie Utrecht

Bijen gaan liever op groene daken op bushokjes af die naast een park of plantsoen liggen. Dat blijkt uit onderzoek van Erik Verhagen, student Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht.

In Utrecht zijn de daken van 316 bushokjes bekleed met vetplantjes. De groene daken bieden verkoeling, vangen fijnstof op en houden water vast bij stortregens. Daarnaast zijn ze ook ook goed voor een hele hoop nectar en pollen, waar bijen graag gebruik van maken. Verhagen heeft onderzocht hoe bijen gebruik maken van de ‘groene bushokjes’. Maakt de omgeving waarin ze staan uit?
Uit het onderzoek is gebleken dat zeker niet alle delen van de stad even groen zijn. Vooral in het oude centrum is het aandeel groene ruimtes klein. Ten tweede verschilde ook het aantal bijen dat op de groene bushokjes afkwam door de stad heen. Het lijkt er volgens het onderzoek van Verhagen op dat er meer bijen te vinden zijn op bushokjes omringd door groene ruimtes. Groene bushokjes zijn dus effectiever als ze omringd zijn door groen. Bovendien heeft het onderzoek uitgewezen dat het verband sterker is als het groen zo dicht mogelijk bij de bushokjes ligt. Bijen gaan liever op groene daken af die naast een park of plantsoen liggen dan een paar tientallen meter verder.

Cookieinstellingen