Natuureducatieprogramma voor nieuw schooljaar weer open voor Utrechtse basisscholen

Foto: Utrecht Natuurlijk

Vandaag opent, zoals elk jaar in juni, de inschrijving voor het natuureducatieprogramma van Utrecht Natuurlijk. Bijna 130 Utrechtse basisscholen schrijven zich jaarlijks in voor de verschillende boerderij- en tuinlessen en andere educatieproducten. Het nieuwe programmaboek is vanaf vandaag beschikbaar. De inschrijving staat open voor alle Utrechtse basisscholen.

Utrecht Natuurlijk heeft vijf stadsboerderijen en zes stadstuinen verspreid door de stad. Op deze locaties en met het aanbod voor op school brengt zij de natuur dichtbij. Elk jaar organiseert Utrecht Natuurlijk 500 lessen op de tuin en boerderij en gebruiken meer dan 45.000 kinderen het natuur- en milieueducatieprogramma. Het aanbod bestaat, naast boerderij- en tuinlessen, uit materiaalprojecten met levende materialen, leskisten en doe-het-zelf-projecten voor op school. Daarnaast kunnen scholen kiezen uit educatieprogramma’s van organisaties in of rond Utrecht of landelijke organisaties die mooi aansluiten bij het aanbod van Utrecht Natuurlijk.
Op dinsdag 6 juni is het eerste exemplaar van het programmaboek van Utrecht Natuurlijk voor schooljaar 2023-2024 officieel overhandigd aan Eveline Schulp, leerkracht van groep 8B van OBS Vleuterweide, tijdens de Escapegame-les ‘Bevrijd de bijen!’ op de tuin van Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn.
Nieuw in het programma voor komend schooljaar is de leskist Utrecht Schone Stad in samenwerking met de gemeente Utrecht en hun afvalcoaches. Samen met afvalreporters Daysha en Jesper onderzoeken leerlingen hoe we met elkaar Utrecht schoon kunnen houden.

Het belang van natuureducatie
Kinderen die in de stad opgroeien komen niet meer vanzelfsprekend in contact met de natuur. En dat is jammer, omdat we voor ons voedsel, welzijn en voortbestaan heel erg afhankelijk zijn van de natuur. Daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan de natuur leren waarderen en hierover leren.
Utrecht Natuurlijk heeft samen met andere organisaties in Utrecht de ambitie dat in 2030 ieder kind op een Utrechtse basisschool een keer zelfgekweekte groente heeft gegeten. Met het natuureducatieprogramma voor basisonderwijs biedt Utrecht Natuurlijk kinderen unieke natuurervaringen door onder andere ontdekkingen op de tuin en ontmoetingen op de boerderij.

Cookieinstellingen