Smartphoneverslaving ‘gediagnosticeerd’ tijdens festival

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Tijdens de 13e editie van Festival deBeschaving in de Botanische Tuinen van Utrecht van afgelopen zaterdag is – in samenwerking met de Universiteit Utrecht – een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar smartphoneverslaving onder ruim 1000 festivalbezoekers. De opvallende onderzoeksresultaten werden vanochtend in het NPO Radio 1 journaal onthuld.

De eerste bevindingen van de metingen geven een aantal interessante inzichten. De bereidheid van de festivalbezoekers om aan het onderzoek mee te doen was opvallend groot met name onder degenen die symptomen van smartphoneverslaving vertonen. De symptomen van smartphoneverslaving waren het sterkst bij vrouwen onder de 30 jaar. Voorts gaven bezoekers die tijdens het festival hun telefoon niet konden gebruiken aan meer plezier en meer contact met onbekenden dan bezoekers die wel telefonisch bereikbaar waren.

Psychische aandoening

Met de verkregen data hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in excessief smartphonegebruik. “Smartphoneverslaving wordt (nog) niet erkend als een psychische aandoening, er bestaat dus geen officiĆ«le diagnose. Daarom gebruiken we symptomen van andere gedragsverslaving zoals gameverslaving.

Mensen geven aan dat ze nadelen ondervinden van het zoveel online zijn en herkennen zich in die symptomen, dus er is wel iets aan de hand”,

aldus hoofdonderzoeker Regina van den Eijnden.

Bron: Festivalinfo.nl

Cookieinstellingen