Innovatieve games zijn onze welzijnsinspirator

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een game die jongeren met hersenletsel helpt revalideren, een simulatie die de stad veiliger maakt, een virtual reality-omgeving waarin je leert samenwerken. De onomstotelijke conclusie van EU-ambassadeurs tijdens een werkbezoek op 20 mei: dankzij een nauwe samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven slaagt Utrecht erin om met behulp van games maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Utrecht is gaming. Ambassadeur Wepke Kingma: “Het is een eye-opener om te zien welke creatieve en innovatieve toepassingen er worden ontwikkeld om het leven van de mensen in Europa gezonder en gerieflijker te maken.”

groep

De ambassadeurs bezochten Utrecht in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Ze beleefden in een zogenaamde ‘Digital Playground’ bij HKU Expertisecentrum Creatieve Technologie in Fort Blauwkapel hoe breed het toepassingsveld van interactieve toepassingen is: artificial intelligence, virtual reality, crowd simulation en food design. De Digital Playground is (mede) tot stand gekomen door samenwerkingen tussen bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en regionale overheden.

Intensieve samenwerking
De Universiteit Utrecht, HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en UMC Utrecht werken al sinds 1998 samen op het gebied van interactieve toepassingen binnen de driehoek technologie, design en onderzoek. “Onze samenwerking helpt bij het aanwakkeren van innovatie. Maar we werken ook samen met overheid, bedrijfsleven en burgers om goede oplossingen te kunnen vinden voor maatschappelijke uitdagingen”, aldus Jules van de Vijver, collegevoorzitter van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

“We hebben vandaag aan den lijve ondervonden wat de toegevoegde waarde is van werken over de grenzen van disciplines heen. We vullen elkaar echt aan, met bijzondere toepassingen als resultaat”, aldus Marjan Oudeman, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht. Utrecht neemt een bijzondere plek in op het gebied van interactieve toepassingen rond de thema’s gezondheid, duurzaamheid, en inclusieve, veilige en veranderende samenlevingen. “De geest van innovatie en creativiteit zit altijd al in ons DNA. We gebruiken die innovatieve geest om een nog groenere, gezondere en slimmere regio te worden”, stelt Willibrord van Beek, Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht.

Cookieinstellingen