Europese universitaire top in Utrecht

Foto: CC BY-SA 2.5

UTRECHT – Op 20 en 21 mei komen de rectores van de League of European Research Universities (LERU) bijeen in het Utrechtse Academiegebouw. Zij gaan daar onder meer in discussie over het EU innovatiebeleid met Commissaris Carlos Moedas, binnen de EU eindverantwoordelijk voor onderzoek, wetenschap en innovatie.

Ook alumnus Robert Jan Smits, directeur-generaal Innovatie is aanwezig. Minister Bussemaker geeft tijdens de bijeenkomst haar reflectie op de resultaten van het Nederlands voorzitterschap tot nu toe over wetenschap en innovatie. “Utrecht is dezer dagen even het centrum van het Europese beleid in wetenschap en innovatie”, aldus LERU boardmember rector Van der Zwaan die gastheer is tijdens deze twee dagen. Tijdens het EU-voorzitterschap speelt Nederland een prominente rol in een Europese aanpak van open wetenschap. Daaronder vallen open toegang tot wetenschappelijke publicaties, open access, en optimaal hergebruik van onderzoeksgegevens. Open access heeft als doel om resultaten van publiek gefinancierd onderzoek voor iedereen toegankelijk te maken, vanuit de gedachte dat het niet alleen de wetenschap ten goede komt, maar ook van waarde is voor de economie en de samenleving.

European Innovation Council
Europees commissaris Carlos Moedas deelt tijdens de bijeenkomst zijn ideeën voor een European Innovation Council (EIC). Deze Europese Raad voor Innovatie heeft tot doel om de capaciteit van Europa voor het genereren en opschalen van baanbrekende innovaties te verbeteren. De universiteiten zijn door Moedas opgeroepen om mee te denken over zo’n EIC. Ze benadrukten al eerder dat Moedas’ EIC niet ten koste mag gaan van fundamenteel onderzoek, en ook niet van gezamenlijke projecten onder Horizon 2020 die immers ook veel aandacht besteden aan innovatie, en de opvolger van dit programma.

League European Research Universities (LERU)
De LERU is een vereniging van grote Europese onderzoekuniversiteiten die door samenwerking invloed willen uitoefenen op de Europese beleidsagenda op het gebied van onderzoek, onderwijs en innovatie. De LERU-universiteiten pleiten voor fundamenteel grensverleggend onderzoek, excellent onderwijs in een onderzoekintensieve omgeving en het beter valoriseren van de rol die Europese universiteiten kunnen spelen in innovatieprocessen. De LERU heeft 21 leden, waaronder Pierre & Marie Curie University, Lund University en Cambridge University.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen