Mens en techniek in smart cities

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Afgelopen weekend ging de VPRO tv-uitzending van Tegenlicht over zogenaamde smart cities. Technologie speelt hierin een belangrijke rol. Het is dan ook niet vreemd dat technologiebedrijven proberen dit verder uit te bouwen. Ze schetsen een toekomstvisie voor het toenemende aantal stadsbewoners. 

Om de groeiende steden met minimale inzet optimaal te laten functioneren willen bedrijven dat bewoners en apparaten zijn aangesloten op The Internet of Things, en alles en iedereen met elkaar verbonden is. Steden zelf zien dat ook wel zitten: van techhub en wereldstad Singapore tot Eindhoven en Amsterdam, zij maken gebruik van data en technologie om de stad in hun ogen veiliger te maken.

Keerzijde

Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Weet de slimme stad straks alles van haar bewoners? Verschillende experts spreken in het programma hun bedenkingen uit: “Wat als de gebruiksvoorwaarden van je stad je niet aanstaan?” Daarnaast is de vraag: met wie wordt de data eigenlijk gedeeld? Dr. Michiel de Lange (Media & Cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht) signaleerde veranderingen op vijf domeinen: wonen, werk, reizen, vrijetijdsbesteding en ons sociale leven. Volgens De Lange zet een echt slimme stad niet de technologie, maar de mens centraal. Hoe dat werkt, hoor je in de lezing ‘Leven in hybrid reality’. In deze lezing laat hij zien hoe de wereld om ons heen verandert door virtuele en digitale toepassingen. Als we door de stad wandelen zien we gebouwen en wegen. Maar ons gebruik en ervaring van de stad is steeds meer afhankelijk geworden van veelal onzichtbare digitale media. Denk maar aan mobiele communicatie, WiFi, GPS navigatie, chipkaarten voor toegang tot gebouwen en openbaar vervoer, cameratoezicht, mediaschermen in de openbare ruimte, sensoren, en slimme software. Fysiek en virtueel lijken te versmelten. De stad wordt slim. Hoe verandert dit de manier waarop we wonen, werken, reizen, anderen ontmoeten en onze vrije tijd besteden? Kunnen burgers met die technologieën zelf de stad vormgeven?

In de reeks ‘Reality Check’ van Studium Generale sprak De Lange (Media & Cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht) over de voor- en nadelen van de slimme stad.

Bron: Universiteit Utrecht/sgu.uu.nl

 

Cookieinstellingen