Hoe te handelen tegenover opkomend populisme?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In Europa rammelen populistische partijen aan de poorten van de macht. Traditionele partijen zien hierin een groot gevaar voor de democratische orde, maar ondertussen worstelen zij zelf met de groeiende kloof tussen burger en politiek.

Hoe pakken zij dat aan, wat is de juiste manier en wat kunnen zij leren van het verleden? Over deze en andere vragen sprak dr. Pepijn Corduwener (Universiteit Utrecht, Internationale en politieke geschiedenis) in het radiopogramma Eurobureau (28 april, Radio 1) naar aanleiding van zijn proefschrift The problem of democracy. Hij deed voor zijn proefschrift onderzoek naar de historische situatie in Italië, Duitsland en Frankrijk: landen die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een democratische crisis doormaakten, goeddeels vanwege de opkomst van fascistische bewegingen.

Lessen trekken

In de tijd na de Tweede Wereldoorlog voerden landen als Duitsland, Italë en Frankrijk grootscheepse herzieningen door, door bijvoorbeeld de grondwet te herschrijven. Uit dat verleden vallen volgens Corduwener een aantal lessen te trekken. We moeten vooral het debat aangaan over populisme en daarbij openstaan voor nieuwe opvattingen over democratie, zegt de onderzoeker. Politici zouden hierin ook weer een duidelijkere rol kunnen innemen, door elkaars positie op dit punt te bevragen en een ideologisch standpunt in te nemen wanneer het op de democratie aankomt.

Beluister hier de uitzending.

Bron: Universiteit Utrecht/uu.nl

Cookieinstellingen