Herken een stressvolle kat

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Katten zijn stressgevoelige dieren. Maar dit wordt vaak onvoldoende onvoldoende herkend omdat katten stress goed kunnen verbergen. Claudia Vinke, gedragsbioloog en universitair docent bij de Gedragskliniek voor dieren van de faculteit Diergeneeskunde, vertelt wat de kliniek kan betekenen voor katten met stress en hieruit voortvloeiende gedragsproblemen.

Stress heb je als je de controle dreigt te verliezen in een situatie. Dat betekent niet dat stress altijd negatief is; acute stress is zelfs zeer functioneel. Je bent actiebereid om te ontsnappen en dat vergroot je overlevingskansen. Maar wat als je actiebereidheid geen verandering geeft? Als de situatie stressvol blijft? We spreken dan van een chronische stresssituatie, en die kan leiden tot problemen.

Claudia Vinke: “Bij de Gedragskliniek kijken we met een multidisciplinair team aandachtig naar elke kat met een gedragsprobleem die we binnenkrijgen. Stress blijkt bij katten vaak een van de primaire oorzaken van het ontstaan van gedragsproblemen. We maken een plan op maat voor het wegnemen van de stress en het normaliseren van het gedrag. Eventueel combineren we dit met medicatie om de stress tijdelijk te onderdrukken. Dat kunnen we hier omdat we de meest up-to-date wetenschappelijke kennis en expertise hebben over dit soort onderwerpen, mede door eigen onderzoek.” Het volledige artikel is verschenen in Me and My Cat, april 2016.

Gaat het thuis dus niet goed met je samenlevende katten? Maak dan een afspraak bij de Gedragskliniek.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen