Utrecht kent opvallend lage percentages ongeletterdheid

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Uit nieuwe cijfers die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Stichting Lezen & Schrijven vandaag publiceren in het rapport ‘Regionale spreiding van geletterdheid in Nederland’, blijkt dat in Utrecht relatief weinig mensen wonen die moeite hebben met lezen en schrijven. 

In totaal kampen 1,3 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar in Nederland met dit probleem. De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt /ROA van de Maastricht University.

Vergelijking provincies

Het percentage laaggeletterdheid in Utrecht als provincie is bijzonder laag. Terwijl het gemiddelde percentage bij de provincies ligt tussen 11-13 procent ligt, scoort de provincie Utrecht met 6,4 procent aanzienlijk lager.

Vergelijking grote steden (G4)

In de grotere Nederlandse steden wonen volgens het onderzoek relatief meer mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook het percentage laaggeletterdheid in de stad Utrecht springt er in vergelijking met de andere drie grote steden verrassend uit. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zitten met een percentage van 16+ dicht bij elkaar, terwijl het percentage laaggeletterdheid in de Domstad uitkomt op 0-5 procent.

http://www.lezenenschrijven.nl/uploads/editor/Regionale_spreiding_van_geletterdheid_in_Nederland.pdf

Bron: Stichting Lezen & Schrijven

 

 

Cookieinstellingen