Een studententreinactie zonder studenten en zonder actie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Actievoeren anno 2016. Zo’n 17.000 studenten geven via Facebook aan te zullen actievoeren tegen de plannen van de NS: studenten weren uit de spits door aanpassing van collegetijden. Slechts een handjevol weet z’n bed uit te komen en komt daadwerkelijk opdraven.

Twee organisatoren, Jaero Veen en Fritz Keijer, vertrokken om half 8 op het station van Rotterdam en wilden met zoveel mogelijk studenten de stoelen in de trein richting Utrecht bezet houden. Slechts één student, een vriendin van de jongens, meldde zich. De media vormden de grootste aanhang: verslaggevers van de Volkskrant, NPO, Radio 2 en Hart van Nederland. Vincent Sondermeijer, verslaggever bij de Volkskrant, telt welgeteld tien actievoerders, onder wie zeven organisatoren’, op Utrecht Centraal, de plek waar de 28 duizend studenten die zich hadden aangemeld hadden moeten samenkomen.

Op Utrecht CS moest het protest op zijn hoogtepunt zijn: daar zouden studenten uit verschillende richtingen zich verzamelen. Uiteindelijk kwamen zo’n tien studenten opdagen. Later op de dag wil de organisatie verder naar Groningen reizen.

Van een regelrechte flop wil de organisatie nog niet spreken. “De media-aandacht is groot. Van de opkomst hadden we sowieso niet veel verwacht”, verdedigt een Jaero Veen, het tot dusverre zeer magere resultaat. “Vanavond in de avondspits nog een kans”, zegt hij hoopvol en waarschijnlijk tegen beter weten in. NS-topman Roger van Boxtel zal van dit protest zeker niet wakker liggen.

Bron: Volkskrant.nl

 

Cookieinstellingen