VIDIUS in de bres voor de student van nu

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Hogeschool Utrecht zorgt met het flexibeler maken van collegetijden voor ‘paniek en frustratie’ onder studenten. Dat stelt studentenunie Vidius in reactie op het vorige week gesloten convenant Beter Benutten. De activiteiten die in het convenant staan, zijn jaren geleden al ingezet, zegt de HU. Maar het leven van de student van nu ziet er inmiddels iets anders uit… Het AD sprak met beide woordvoerders.

Studenten komen in de problemen met hun bijbaantjes, die ze wel móeten nemen, nu het leenstelsel is ingevoerd, zegt Vidius. De hogeschool heeft ‘niet netjes’ gehandeld, vindt Vidiusvoorzitter Pijke Dorrestein, en communiceert ook nog eens slecht. Aanleiding voor de kritiek is het tekenen van het convenant Beter Benutten. Onderdeel daarvan is het beter en langer benutten van de onderwijsgebouwen door ook ’s avonds colleges te geven. Bijkomend voordeel is minder spitsdrukte in het openbaar vervoer.

Niet helemaal waar I
Volgens de HU heeft de medezeggenschapsraad, met daarin ook studenten, ingestemd met het convenant, maar volgens Dorrestein is dat niet helemaal waar. “In het convenant staan afspraken die in het verleden al gemaakt zijn, omdat de hogeschool moest bezuinigen. De medezeggenschapsraad was nooit akkoord gegaan, als het argument was geweest dat het openbaar vervoer ontlast zou moeten worden.”

Sinds het afschaffen van de basisbeurs bestaat de ‘flexibele student’ niet meer, betoogt Dorrestein. “Studenten komen in de knel met hun banen, die ze moeten nemen vanwege het leenstelsel. En studenten die thuis wonen vanwege datzelfde leenstelsel en lange reistijden hebben, komen nu nog later thuis.”

Niet helemaal waar II

De hogeschool zegt dat voor bachelorstudenten de colleges tot uiterlijk 19.00 uur gegeven worden en dat colleges later op de avond en in het weekend alleen voor deeltijdstudenten zijn. Dorrestein bestrijdt dit: “Ik ken een bachelorstudent die tot 22.30 uur college heeft.” Vidius vindt 19.00 uur al te laat en wil eigenlijk dat er niet later dan tot 18.00 uur lesgegeven wordt. “Maar het gaat ons vooral om de flexibiliteit van de collegetijden.”

In gesprek…

Vidius wil een gesprek met de HU. Dat gesprek komt er, zegt woordvoerder Lidwien Prinssen van de HU. “Dat staat voor begin maart gepland.” Ze zegt ‘verrast te zijn’ door de felle kritiek van Vidius. “De activiteiten die in het convenant staan, zijn jaren geleden al ingezet. Dat is niets nieuws. Het komt nu voor dat we de collegetijden verlengen tot 19.00 uur, maar daar staan ook roostervrije dagen tegenover. En dat doen we niet alleen om de openbaar vervoerders te pleasen, maar ook om de gebouwen en de onderwijsroosters beter op elkaar te laten aansluiten. En de colleges na 19.00 uur en in het weekend zijn echt alleen voor deeltijdstudenten.” In de kritiek op de communicatie herkent Prinssen zich niet.

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen