Leren omgaan met zorgrobot ZORA

UTRECHT – Het robottijdperk lijkt nog ver weg, maar is dat niet. Op dit moment volgt een handvol studenten en docenten vrijwillig een training over de toepassingen van ZORA; een zorgrobot, die praat en oefeningen voordoet, in de ouderenzorg en op scholen.

ZORA is een van de zorginnovaties die je kunt zien en ervaren in het CareTechLab. De toepassing van de dynamische verlichting bijvoorbeeld, waarbij met de effecten van verschillende kleuren licht en lichtsterkten op mensen kan zien. Of de Interactive Modular Tiles die patiënten op een laagdrempelige manier met plezier laten bewegen. Er staat een slimme wasbak met sensoren, om hygiënisch te werken in zorginstellingen. Daarnaast is er een Google Glass aanwezig, die ingezet kan worden om mantelzorgers op afstand te ondersteunen.

Toekomstgericht opleiden
De drijvende kracht achter het CareTechLab is het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht. Al het onderzoek binnen het kenniscentrum is erop gericht om mensen met een ziekte langer zelfstandiger en zelfredzaam te laten zijn. Technologieën en innovaties kunnen hier een goed hulpmiddel bij zijn. “Wij willen vanuit het kenniscentrum innovaties het onderwijs in brengen”, vertelt  Helianthe Kort, lector Vraaggestuurde Zorg. “Zodat studenten er al vroeg kennis mee maken en wij ze toekomstgericht opleiden.” De training is bedoeld om de studenten straks bij zorginstellingen te laten evalueren hoe ZORA wordt toegepast.

Geen bedreiging maar ondersteuning

Als ik aan mijn studenten vraag wat ze van een zorgrobot vinden, dan zien ze het in eerste instantie meestal als een bedreiging voor hun werk.

“Maar hier kunnen ze ervaren dat het juist een hulpmiddel is. ZORA doet bijvoorbeeld oefeningen voor, en jij hebt dan je handen vrij om patiënten te ondersteunen”, aldus een docent Fysiotherapie.

Het lab is bedoeld voor studenten en medewerkers van de HU, partners uit de beroepspraktijk en het onderzoeksveld, en bezoekers van het Utrecht Science Park. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Zo heeft de Gemeente Houten al interesse getoond. Het CareTechLab hoopt ook op interesse van zorginstellingen uit de regio Utrecht. Voor meer informatie over het CareTechLab kun je mailen naar [email protected].

Bron: Hogeschool Utrecht/HU.nl

Cookieinstellingen