Klimaatverandering met ethiek als leidraad

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Klimaatverandering is niet slechts een fysisch feit, maar beïnvloedt ook de levens van mensen wereldwijd. Dat brengt ethische vraagstukken met zich mee. Hoe verhoudt klimaatverandering zich bijvoorbeeld tot eigendomsrechten en mensenrechten? Wat is een deugdzame levenswijze als je rekening wilt houden met het klimaat?

In het eerste deel van de nieuwe reeks Ethische annotaties delen onderzoekers van het Ethiek Instituut de wetenschappelijke inzichten uit de wijsgerige ethiek over klimaatverandering met een breed publiek. Hoe moeten we omgaan met het bezit en gebruik van fossiele brandstoffen? Hoe waarborgen we het recht van toekomstige generaties op schone lucht en schoon drinkwater? De auteurs laten zien hoe de benadering vanuit de ethiek helpt om als samenleving tot een afgewogen antwoord op dergelijke vragen te komen.

Klimaatverandering
“Als alle individuen zonder onderling overleg kiezen wat in hun eigenbelang is, belanden zij in een situatie die voor iedereen slechter is”, zo schetsen de auteurs onze huidige verhouding tot het klimaat. Daarom is het nodig dat er iets in ons handelen verandert, en dat dit op een gecoördineerde manier gebeurt. Wetgeving is daar een geschikte manier voor. Een belangrijke vraag daarbij is wat de mogelijkheden binnen onze huidige politieke structuren zijn.

Deel 1 over klimaatverandering, is begin december 2015 verschenen en hieronder te downloaden. De Ethische annotaties zijn beknopt en geven vaak enkel de resultaten van het onderzoek: wie meer diepgang zoekt, of alle redeneringen in detail wil begrijpen, verwijzen we graag naar de publicaties die achterin elke aflevering zijn opgenomen.
De Ethische annotaties sluiten aan bij het onderzoek dat aan het Ethiek Instituut plaatsvindt. Ze zullen op onregelmatige basis verschijnen.

Ethische-annotatie-klimaatverandering

Cookieinstellingen