Succesvolle start up naar nieuwe antibiotica

Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Dr. Nathaniel Martin van de Universiteit Utrecht en zijn promovendi Timo Koopmans en Laurens Kleijn, hebben de Venture Challenge van de Top Sector Life Sciences gewonnen met hun startup Synamp Pharmaceuticals. Met de prijs – een cheque van 25.000 euro – kunnen de drie winnaars hun fundamentele onderzoek naar een nieuwe klasse antibiotica voortzetten.

Nathaniel Martin, Timo Koopmans en Laurens Kleijn richtten Synamp Pharmaceuticals vorig jaar op, in verband met de patentering van een nieuwe klasse van antibiotica die zij ontwikkelden. De basis hiervan is het natuurlijke peptide nisine, dat zeer effectief een grote groep – de zogeheten Gram-positieve – bacteriën uitschakelt. “Probleem is dat nisine in ons lichaam niet stabiel is, maar wij zijn er in geslaagd het peptide zo aan te passen dat we nu verschillende vormen hebben die in bloed langere tijd stabiel zijn. Deze nieuwe varianten behouden de antibacteriële activiteit van nisine, maar zijn door hun aangepaste eigenschappen geschikter als klinisch antibioticum”, aldus Martin.

Eerst test op dieren
Komend jaar wordt onderzocht of de tot nu toe ontwikkelde vormen ook in dieren stabiel en actief zijn. Daarnaast blijft promovendus Laurens Kleijn onderzoek doen naar andere potentieel interessante nisine-derivaten. De nieuwe antibiotica op basis van nisine zou onder meer ingezet kunnen worden tegen bacteriën die resistent geworden zijn. Bekende voorbeelden zijn vancomycine-resistente enterokok (VRE) en meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), die voor patiënten met een sterk verminderde weerstand dodelijk kunnen zijn.

Komend jaar wordt spannend, omdat grotere investeerders naar verwachting pas interesse hebben als de werking in dieren is aangetoond. “Dat zou geweldig zijn, maar we weten natuurlijk dat de fail rate in medicijnontwikkeling 90 procent is”, vertelt promovendus Laurens Kleijn. “Dan moeten we dus minstens tien producten ontwikkelen”, reageert Koopmans. “Ideeën genoeg in onze groep!”

Cookieinstellingen