Nina Rosa (UU) wint Ngi-NGN scriptieprijs

Foto: Universiteit Utrecht

UPDATE

UTRECHT – Nina Rosa van de Universiteit Utrecht heeft op 30 november 2015 de Ngi-NGN Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde 2015 ontvangen uit handen van Maarten Emons, bestuurslid Ngi-NGN. Zij onderzocht hoe mensen gewicht en temperatuur kunnen voelen in virtual reality. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) uit Haarlem.

Voor de scriptie ‘Immersive Multimodal Virtual Reality Experiences – Using Visual and Auditory Stimuli to Improve Tactile Experiences’, experimenteerde Rosa met gecombineerde zintuiglijke ervaringen. Ze onderzocht hoe mensen in virtual reality gewicht en temperatuur kunnen waarnemen. Zo keek ze of proefpersonen door middel van beelden en lichte trillingen op de huid gewicht konden voelen. Dit gaf de proefpersonen de juiste gevoelservaring, maar hier waren wel sterkte trillingen voor nodig. Verder keek ze of er temperatuurgevoel opgewekt kan worden met kleuren en trillingen op de huid. Dit leverde geen verband op.

Meer onderzoek

Rosa is van mening dat er nog meer onderzoek nodig is. Zij gaat zich verder verdiepen in multimodale augmented reality, waarin virtuele elementen worden toegevoegd aan de werkelijkheid. Naast haar scriptie ontwikkelde Nina een applicatie met een korte demonstratie en schreef ze een artikel voor de zeventiende ACM International Conference on Multimodal Interaction in Seattle.

Bron: Computable

Cookieinstellingen