Imraan en Arnel winnen Kinderklimaattop

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In de aanloop naar de ‘echte’ VN Klimaattop in Parijs had de gemeente leerlingen van Utrechtse basisscholen uit de groepen 6 tot en met 8 uitgenodigd ideeën aan te dragen. “Het is belangrijk dat kinderen meedenken. De top in Parijs gaat over de toekomst, vooral hun toekomst,” zei wethouder Lot van Hooijdonk.

Zestig kinderen presenteerden afgelopen woensdag hun beste oplossingen voor het klimaatprobleem op Utrechtse Kinderklimaattop. En het beste idee was afkomstig van twee leerlingen van basisschool Op de Groene Alm. Dat hield in het starten van een bedrijf waar werknemers goedkoop elektrische fietsen kunnen huren.

kinderklimaattop_01 (1)“Superleuk,” zei Arnel direct na afloop. “Hier hadden we totaal niet op gerekend.” De jury was lovend omdat de jongens hun plan ook hadden doorgerekend. Imraan, die op het idee kwam doordat zijn vader op een elektrische fiets rijdt: “Dit is echt héél vet.” De winnaars Imraan Skori en Arnel Dzemidzic gaan morgen, vrijdag 27 november, naar het Spoorwegmuseum. Daar staat dan de Groene Top Trein vol reizigers met inspirerende ideeën voor het tegengaan van de uitstoot van broeikasgassen. Al die ideeën worden gebundeld en door de Nederlandse delegatie meegenomen naar de klimaattop in Parijs.

Ideeën voor de toekomst
Energie opwekken door te fietsen, piano te spelen of radertjes in regenpijpen te maken. Water besparen door een douche-app. Regenwater gebruiken voor het doorspoelen van de wc. Aan speelse ideeën geen gebrek tijdens de Kinderklimaattop die de gemeente Utrecht samen met de Stichting Utrecht Natuurlijk organiseerde op 25 november.

In totaal hielden 16 groepen leerlingen van vijf basisscholen presentaties van een paar minuten. De jury, met daarin ook hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Klaas van Egmond en Jaarbeurs-directeur Rob van der Heijden, was onder de indruk van de ideeën.

De derde prijs ging naar leerlingen van basisschool Apollo II, die voorstelden om heel kleine zonnepanelen te gebruiken op bijvoorbeeld telefoonhoesjes en tuinstoelen. Zij krijgen een uitnodiging van de Universiteit Utrecht om verder te praten over hun ideeën.

Kinderen van basisschool de JazzSingel hadden het op één na beste idee: vrolijke prullenbakken die uitnodigen om er afval in te gooien. Rob van der Heijden zegde toe dat de Jaarbeurs daarmee verder aan de slag gaat.

 

Cookieinstellingen