Staatssecretaris Dekker opent uNMR-NL-faciliteit

Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Staatssecretaris Sander Dekker van OCW opent donderdag 5 november bij de Universiteit Utrecht de uNMR-NL onderzoeksfaciliteit, een nieuwe, nationale ‘MRI’ voor moleculen. 

Foto: Reinout Raijmakers
Foto: Reinout Raijmakers

De uNMR-NL faciliteit behoort met zijn ultrasterke magneet tot de absolute wereldtop. Hierdoor kunnen voor het eerst hele grote moleculen onderzocht worden. Ook is het beeld zeer gedetailleerd. De magneet kan bovendien gebruikt worden voor zowel chemisch, materiaalkundig als biologisch onderzoek. Nederland blijft hiermee internationaal één van de koplopers in het NMR-onderzoek. uNMR-NL is gerealiseerd dankzij een investering van 18,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO.

Publiek-private samenwerking
De uNMR-NL faciliteit is opgezet door de universiteiten van Utrecht, Eindhoven, Leiden, Nijmegen en Wageningen in samenwerking met het publiek-private topinstituut COAST voor analytische chemie. Onderzoekers van andere Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven kunnen echter ook onderzoeksvoorstellen gaan indienen.

Nationale Roadmap NWO
De investering in de uNMR-NL faciliteit is een onderdeel van het NWO-programma Nationale Roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Dit programma is bedoeld om de Nederlandse wetenschappelijke positie te versterken door het stimuleren van de ontwikkeling en bouw van grootschalige onderzoeksfaciliteiten.

De officiële opening door staatssecretaris Sander Dekker vindt om 14.00 uur plaats in het Victor J. Koningsbergergebouw in de Uithof van de Universiteit Utrecht.

Reacties

article
49790
Staatssecretaris Dekker opent uNMR-NL-faciliteit
UTRECHT – Staatssecretaris Sander Dekker van OCW opent donderdag 5 november bij de Universiteit Utrecht
https://utrecht.nieuws.nl/onderwijswetenschap/49790/staatssecretaris-dekker-opent-unmr-nl/
2015-11-04T14:26:15+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2015/11/04132615/logo_1.1_wide-2.jpg
Onderwijs & Wetenschap