Universiteit opent modern en duurzaam onderwijscentrum

Practicumzaal Koningsbergergebouw
Practicumzaal Koningsbergergebouw
Foto: Peter van Dorp van Vliet

UTRECHT –  Op woensdag 4 november vindt de officiële opening plaats van het Victor J. Koningsbergergebouw door de Universiteit Utrecht in het bijzijn van de nazaten van de naamgever van het gebouw. Het gaat om een duurzaam onderwijscentrum met onder één dak innovatieve labs, veel flexibele studentwerkplekken en moderne collegezalen voor studenten en docenten van de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Geneeskunde (Biomedische Wetenschappen). 

De faculteiten maken allen gebruik van de onderwijsvoorzieningen die ontmoeten, samenwerken en kennis delen zoveel mogelijk ondersteunen. Doordat in het nieuwe onderwijscentrum de verschillende disciplines bij elkaar in éém gebouw zitten en er veel open werkruimtes zijn, bevordert dit de interdisciplinaire samenwerking. Het nieuwe gebouw voldoet aan de eisen van studenten en docenten. ‘We hebben nu een laboratorium dat echt geschikt is voor een biochemiepracticum. Dat maakt een enorm verschil’, aldus de enthousiaste docent Stefan Rüdiger.

Warmteopslag, zonnepanelen en meer
Duurzaamheid is in opdracht van de universiteit uitgangspunt geweest in het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. In het Koningsbergergebouw zijn energiezuinige LED verlichting en bewegingsdetectie toegepast, en de grote trappen nodigen bijvoorbeeld uit tot traplopen in plaats van liftgebruik. De transparante gevel met vaste lamellen laat wel licht door, maar houdt de warmte binnen. Samen met andere maatregelen, zoals het gebruik van warmtekoudeopslag, een restwarmte energiecentrale, zonnepanelen op het dak en doordacht materiaalgebruik is het onderwijscentrum gebouwd op de toekomst. Medewerkers en studenten kunnen zelf ook bijdragen aan een duurzaam gebruik van het gebouw. In het kader van de pilot afvalscheiding EcoSmart zijn de afvalbakken voorzien van compartimenten voor papier, plastic, GFT en restafval.

 

Cookieinstellingen