Geen verhoogd suïciderisico bij veteranen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nederlandse militairen die op een missie zijn geweest, plegen niet vaker zelfmoord dan militairen die niet of kortdurend zijn uitgezonden, of dan niet-militairen. Dat concluderen onderzoekers van het RIVM.

De onderzoekers maakten gebruik van een centrale databank die het ministerie van Defensie sinds 2004 bijhoudt. Van ruim 73.000 militairen werden vervolgens bij het CBS eventuele overlijdensdatum en doodsoorzaak opgezocht. Van deze groep waren er ruim 40.000 langer dan een maand op missie geweest tussen 2004 en 2012, onder meer in Afghanistan en Irak. Van hen pleegden er 22 zelfmoord (0,05 procent). Van de niet-uitgezonden militairen was dat 0,08 procent, onder de beroepsbevolking buiten het leger 0,09 procent. Na correctie voor onder meer leeftijd en rang waren deze verschillen statistisch niet significant.
Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van berichten dat Amerikaanse soldaten die in Irak en/of Afghanistan hadden gediend, vaker zelfmoord plegen. In het RIVM-rapport valt te lezen dat er geen consensus bestaat over de relatie tussen buitenlandse missies en een verhoogd suïciderisico. In Nederland is eerder onderzoek gedaan naar de Balkanveteranen van de jaren negentig. Ook bij hen was geen significant verschil in suïciderisico vergeleken met andere militairen of algemene bevolking.
Hiermee is niet gezegd dat missies geen negatieve effecten kunnen hebben op militairen. Op basis van dit onderzoek kan het RIVM niets zeggen over zelfmoordpogingen, of de reden waarom de 22 militairen een eind aan hun eigen leven maakten. Daar is een andere studie voor nodig.

Bron: Medisch Contact

Reacties