Meer ruimte voor nieuwe scholen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Op 12 oktober vond in Utrecht de werkconferentie ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ plaats. Aanleiding waren de nieuwe plannen om een school te starten van staatssecretaris Dekker. Het ministerie van OCW ging tijdens de conferentie met meer dan 60 deelnemers in gesprek om de plannen uit te werken.

Een school oprichten op grond van een pedagogisch concept kan nu niet of nauwelijks. Bij het beoordelen van een nieuw schoolinitiatief wordt nog steeds gekeken naar geloofsovertuiging en de verwachte leerlingenaantallen op basis van het huidige scholenaanbod. De huidige procedure, die gebaseerd is op de verzuiling, sluit niet meer aan bij de huidige samenleving. In de praktijk kan alleen een school met een erkende levensbeschouwelijke richting, bijvoorbeeld rooms-katholiek, protestant of antroposofisch, starten. Een modernisering van de vrijheid van onderwijs is noodzakelijk, aldus Dekker.

Input vanuit het veld
In twee ronden gingen deelnemers met het ministerie in gesprek om de plannen te verbeteren. De deelnemers erkennen over het algemeen dat het onderwijsaanbod op slot zit. Vernieuwing is noodzakelijk. Ruimte voor initiatieven en diversiteit moet er zijn, maar het moet wel bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs. Huisvesting en leerlingenprognoses voor een specifiek onderwijsconcept werden als belangrijkste aandachtspunt aangehaald.

Meer ruimte
Andere thema’s die tijdens de conferentie werden genoemd zijn de gevolgen voor kleine scholen, krimpgebieden en onderwijskwaliteit op scholen met een specifiek onderwijsconcept. De verbeterpunten van de deelnemers zijn verwerkt in een mindmap. De mindmap wordt nog gepubliceerd. De verbeterpunten die tijdens de werkconferentie aan bod zijn gekomen worden ook verwerkt in de plannen voor de modernisering van de vrijheid van onderwijs. Naar verwachting kunnen met de nieuwe plannen 20 tot 30 scholen starten.

Bron: oudersonderwijs.nl

 

Cookieinstellingen