Hogeschool Utrecht komt gedupeerde studenten financieel tegemoet

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Na protesten en dreigende rechtszaken gaat Hogeschool Utrecht een schikking treffen met een deel van de studenten medische hulpverlening. Ze krijgen financiële compensatie voor opgelopen studievertraging omdat buiten hun schuld het vinden van een stage niet mogelijk was. Dit schrijft hogeschoolblad Trajectum.

De opleiding medische hulpverlening werd in 2010 opgezet en leidt op tot ambulance-, anesthesie- of eerstehulpmedewerker. De studie werd in het leven geroepen op verzoek van ziekenhuizen en ambulancediensten, maar al snel bleek dat die geen stagiairs wilden aannemen omdat het beroep nog niet was opgenomen in het BIG-register. Registratie is nodig om zelfstandig medische handelingen te mogen verrichten.

Experiment BIG-register

In de zomer van 2014 besloot het ministerie van Volksgezondheid om het beroep bij wijze van experiment op te nemen in het BIG-register. Een grote groep studenten had tegen die tijd al veel vertraging opgelopen. De opleiding medische hulpverlening wordt niet alleen aangeboden door de Hogeschool Utrecht, maar ook door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er is ook een aan de Hogeschool Rotterdam, maar die studie was voorzichtiger en leidt voorlopig alleen op tot beroepen waarvoor geen BIG-registratie noodzakelijk is.

Cookieinstellingen