Aardappelen beter beschermd door nieuw receptoreiwit

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Plantenbiologen van de Universiteit Utrecht en collega’s uit Duitsland en China hebben bij toeval een receptoreiwit ontdekt dat in planten een uitzonderlijke grote groep ziekteverwekkers herkent. Hierdoor kunnen gewassen, waaronder de aardappel, beter tegen deze ziekteverwekkers beschermd worden. De onderzoeksresultaten zijn 5 oktober gepubliceerd in Nature Plants.

Het gaat onder meer om de veroorzaker van de aardappelziekte, die veel schade toebrengt aan de aardappeloogst. Deze oömyceet wordt dan ook intensief bestreden met gewasbeschermingsmiddelen. Dit onderzoek kan bijdragen aan een milieuvriendelijker alternatief.

Gezonde aardappelen en aardappelplanten
De groep ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en oömyceten waar het om gaat, scheiden zogenaamde NLP-eiwitten uit waarvan één klein stukje sterk overeenkomt. Het zijn deze stukjes die herkend worden door het nieuw ontdekte receptoreiwit waardoor vervolgens het afweersysteem van de plant wordt geactiveerd. “Plantensoorten verschillen erg in de detectiesystemen die ze hebben en de receptoren die ze daarvoor gebruiken. Het is fascinerend om te zien hoe de plant met deze nieuw gevonden receptor zeer verschillende ziekteverwekkers kan detecteren. Belangrijke gewassen, zoals aardappel en tomaat, missen deze receptor echter”, licht dr. Guido van den Ackerveken van het Institute of Environmental Biology van de Universiteit Utrecht toe.

Vatbaarheid verminderd
Daarom hebben de onderzoekers de receptor overgebracht in aardappelplanten en die vervolgens blootgesteld aan Phytophthora infestans, de veroorzaker van de aardappelziekte. De vatbaarheid van de plant voor de ziekte bleek inderdaad verminderd. Van den Ackerveken: “Bij het uitwisselen van een receptor is altijd de vraag of deze ook in een andere plantensoort actief is. Wij tonen nu aan dat deze receptor met succes uitgewisseld kan worden. Het zou mooi zijn als onze ontdekking tot een succesvolle toepassing leidt.”

 

Cookieinstellingen