Minister Bussemaker brengt bezoek aan Utrecht Science Park

Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Voorafgaand aan haar lezing op de opening van het Academisch Jaar bracht minister Jet Bussemaker een bezoek aan het Utrecht Science Park. Rector magnificus Bert van der Zwaan vergezelde haar en UU-hoogleraren René Bernards, Jaap Sinnighe Damsté, Chantal Kemner en Bert Weckhuysen gaven een introductie over de vier Zwaartekrachtprogramma’s.

“De minister was heel geïnteresseerd in ons onderzoek en stelde veel open vragen”, vertelt promovenda Lisette Pompe van Scheikunde. Bussemaker vond het leuk vooral jonge onderzoekers gesproken te hebben, zei za na afloop van het bezoek. “Het doet mij goed om te horen dat er veel aandacht wordt besteed aan het opleiden van jonge onderzoekers en dat er expliciet oog is voor vrouwelijk talent.” Daarnaast sprak Bussemaker haar waardering uit voor het feit dat de Utrechtse onderzoekers zo veel samenwerken, zowel binnen als buiten de universiteit. “Ik vind het belangrijk dat de focus niet alleen gelegd wordt op het ophalen van kennis, zoals dit jaar met de Nationale Wetenschapsagenda, maar ook op het delen ervan.”

Minister in actie

David Wiedgebouw 01Tijdens het interactieve bezoek kwam de minister zelf in actie. Samen met onderzoekers van het Cancer Genomics Centre Netherlands isoleerde ze DNA, dat onderdeel is van het practicum voor middelbare scholieren in het outreachprogramma van het CGC. Met promovendi van het Netherlands Earth System Science Center (NESSC) bestudeerde Bussemaker een boorkern uit de Middellandse Zee van enkele miljoenen jaren oud en fossiele algen van liefst 40 miljoen jaar oud, die aanwijzingen geven over het klimaat in een ver verleden. Onderzoekers van het Consortium on Individual Development (CID) leidden de minister rond in het Kinder Kennis Centrum. Bij het Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion (MCEC) kreeg de minister een rondleiding door de laboratoria in het David de Wiedgebouw.

Cookieinstellingen