Dr. Roos Masereeuw benoemd tot hoogleraar

Foto: CC0 Public Domain

De Universiteit Utrecht heeft dr. Roos Masereeuw benoemd tot hoogleraar Experimental Pharmacology bij het Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences (UIPS) van het departement Farmaceutische Wetenschappen. Masereeuw is een expert op het gebied van de nierfarmacologie. Met haar onderzoek naar een biologische kunstnier loopt zij wereldwijd voorop.

roosmasereeuw (1)Haar komst is een belangrijke versterking voor het farmacologisch onderzoek binnen de Utrechtse Life Sciences. Dr. Roos Masereeuw (1967) was de afgelopen jaren universitair hoofddocent en hoofd van de Organismal Pharmacology groep van het UMC Radboud. Zij onderzoekt op fundamenteel niveau het transport van geneesmiddelen en afvalstoffen door de nieren en de mechanismen van herstel van nierweefsel na schade.

 
Regenerative Medicine
Masereeuw is dan ook zeer geïnteresseerd in het onderzoek van Regenerative Medicine, dat binnen de Utrechtse Life Sciences een speerpunt is. “Ik zie hier echt een toekomst in, ook binnen de farmacologie. Het zou toch geweldig zijn als we voor chronische aandoeningen in plaats van levenslang geneesmiddelengebruik, een regeneratieve therapie kunnen aanbieden.”

 
Biologische kunstnier
De biologische kunstnier waar Masereeuw aan werkt, is een eerste stap in deze richting. Hierbij wordt niercelweefsel gekweekt op een dialysemembraan. Deze cellen zijn in staat de grote en eiwitgebonden moleculen uit het bloed te halen die een dialyse-apparaat niet kan verwijderen. Nu blijven deze in het bloed achter en hopen zich langzaam op, waardoor o.a. hart- en vaatproblemen ontstaan. Jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten aan complicaties die hiervan het gevolg zijn.

Cookieinstellingen