Onderzoek naar drugsbeleid na 1945

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Hoogleraren prof. James Kennedy (University College Utrecht) en prof. Toine Pieters (B├Ętawetenschappen) gaan de ontwikkeling van het Nederlandse drugsbeleid na 1945 onderzoeken. In hun onderzoeksvraag staat centraal hoe de drugsregulering samenhangt met publieke debatten over drugs, internationale ontwikkelingen in de drugshandel en de dynamiek van lokaal drugsbeleid.

Nederland heeft de reputatie een tolerant land te zijn op het gebied van drugsgebruik. Toch is ook het gebruik van ‘drugs’ na 1945 in toenemende mate in Nederland gereguleerd, al waren er ook perioden waarin de regulering afnam. Tot nu heeft onderzoek dit reguleringsproces onvoldoende kunnen verklaren, omdat het vooral is beschouwd vanuit het perspectief van nationale, Nederlandse wet- en regelgeving. Kennedy en Pieters gaan het proces veel breder onderzoeken. Daarbij zullen ze gebruikmaken van slimme digitale tools die beschikbaar worden gesteld door NWO in CLARIAH, Horizon-Translantis en via Beeld en Geluid (bijvoorbeeld Polimedia en AVResearcherXL).

Historicus James Kennedy is nu nog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, maar gaat per 1 oktober als dean leiding geven aan het University College Utrecht. Toine Pieters is hoogleraar Geschiedenis van de Farmacie aan de faculteit B├Ętawetenschappen. Het innovatieve onderzoeksvoorstel is gehonoreerd in de Vrije Competitie van NWO.

Cookieinstellingen