Utrecht scoort niet hoog bij contacten met internationale studenten

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Uit cijfers van de Internationale Studentenbarometer, een wereldwijd tevredenheidsonderzoek onder internationale studenten, blijkt dat studenten over het algemeen tevreden zijn over hun verblijf in Nederland. Maar wanneer het gaat om het maken van Nederlandse vrienden liggen de tevredenheidscijfers een stuk lager. In Utrecht is 63,8% van de internationale studenten te spreken over de vriendschappen met Nederlanders. Daarmee scoort Utrecht slechter dan andere studentensteden.

Ruim tweeduizend buitenlandse studenten vestigen zich jaarlijks in Utrecht. Femke van der Geest van het International Office hoort geregeld dat ze moeilijk in contact komen met Nederlanders. Ze komen met andere internationale studenten als vanzelf terecht in een international bubble. “Het is niet zo dat Nederlanders niet openstaan voor studenten uit andere landen, maar op de een of andere manier lijken ze zich weinig bewust van de aanwezigheid van de internationale studenten om hen heen.” De Bulgaar Simeon Georgiev (22) die in januari zijn bacheloropleiding Economics and Business Economics afrondde na 3,5 jaar In Utrecht te hebben gestudeerd, herkent dat beeld wel. “Toch heb ik zelf een stuk of vijf, zes goede Nederlandse vrienden met wie ik nog steeds contact heb, ook nu ik terug ben verhuisd naar Sofia. Ik ontmoette mijn Nederlandse vrienden vaak op feestjes. Nederlanders zijn extraverte mensen en daardoor heb je op feestjes makkelijk aanspraak.” Voor Jungyun (20) uit Zuid-Korea vormt de feestjescultuur van Nederlanders eerder een obstakel. “Nederlanders houden van feestjes en borrels, dit zijn belangrijke sociale gelegenheden. Ik houd er zelf niet zo van, dus dan is het moeilijker om Nederlanders te leren kennen.”

Oorzaken

Een belangrijk obstakel voor buitenlandse studenten om in contact te komen met Nederlandse medestudenten vormt hun huisvestingssituatie. Het blijkt vaak onmogelijk voor buitenlandse studenten om met Nederlanders samen te wonen, doordat op sites als kamernet vaak de eis wordt gesteld dat iemand Nederlands is. Universiteiten reserveren vaak delen van studentencomplexen exclusief voor buitenlandse studenten. Internationale studenten nemen bovendien weinig deel aan activiteiten van studenten-, sport- of culturele verenigingen aan de universiteit of hogeschool. Volgens de cijfers van de LSVb zou slechts eenvijfde van de buitenlandse studenten binnen zo’n vereniging actief zijn. De bond ziet dat veel verenigingen weinig openstaan voor studenten van over de grenzen. Ook taal- en culturele verschillen vormen een belemmering. In het SER-rapport wordt erop aangedrongen buitenlandse studenten de kans te geven Nederlands te leren. Dit zou het wederzijds begrip kunnen verbeteren. Bijna tweederde van de studenten die de LSVb ondervroeg, zei geïnteresseerd te zijn in een Nederlandse taalcursus. De organisatie voor internationalisering van het hoger onderwijs in Nederland, de Nuffic, komt binnenkort met een serious game om internationale studenten te helpen bij het leren van de taal.

Aanbevelingen

Het is belangrijk dat internationale studenten zich hier thuis voelen. En niet alleen voor henzelf. Als buitenlandse studenten hier een goede tijd hebben, behouden ze na hun studietijd een band met Nederland. Die band kan bijdragen aan de Nederlandse kenniseconomie staat in het SER-rapport Make it in the Netherlands dat anderhalf jaar geleden verscheen. Eén van de actiepunten in het SER-rapport is dat studentenverenigingen zich meer moeten gaan richten op internationale studenten, door bijvoorbeeld activiteiten in het Engels te organiseren. Studenten in het LSVb-onderzoek bleken maar matig tevreden over de kennismakingsbijeenkomsten die ze bijwoonden. Ze gaven daarvoor het cijfer 6.5. Een belangrijk bezwaar was voor veel studenten dat ze in aparte groepjes met andere buitenlandse studenten terechtkwamen. Dat is in Utrecht vooralsnog vrijwel overal het geval.

Met Buddy go Dutch proberen Sophie Harmelink te voorkomen dat internationale studenten geïsoleerd raken in de bubbel. “Door ze 1 op 1 contact te laten leggen met Nederlandse studenten leren ze het beste kennis te maken met de Nederlandse cultuur en samenleving. Bovendien onderhouden veel buitenlandse studenten die in het verleden hier een buddy hadden nog steeds contact daarmee.” Simeon wil de Nederlandse studenten graag het volgende verzoeken: “Nederlanders doen veel in groepen, en niet zo snel iets alleen. Als groep zijn ze vaak erg gesloten; ze zouden een meer open houding kunnen aannemen. Ik ben zelf absoluut niet verlegen, maar voor andere studenten blijkt het vaak lastig om tijdens een borrel of in de pauze van een college te mengen met andere studenten.”

Bron: dub.uu.nl/Caspar Bovenlander

Cookieinstellingen