Biologen Universiteit Utrecht halen projecten binnen

UTRECHT – De biologen en Vidi-onderzoekers Corette Wierenga en Mike Boxem, beiden verbonden aan de Universiteit Utrecht, hebben een project binnengehaald in een ‘open programma’ van NWO.

Integratie inputsignalen

corette_wierenga_0 Wierenga krijgt 400.000 euro uit de FOM-Projectruimte voor haar projectvoorstel ‘Two-photon microcopy of nonlinearities in dendritic computation’. Doel van het project is inzicht te krijgen in hoe de vertakte uitlopers van een hersencel informatie verwerken uit de duizenden inputsignalen die zij ontvangen. Deze integratie van inputsignalen speelt een belangrijke rol in de functie van onze hersenen. Veranderingen in dit proces kunnen hersenaandoeningen zoals autisme en Alzheimer tot gevolg hebben. Bij het onderzoek zal worden gebruikgemaakt van een combinatie van twee-fotonen microscopie, electrofysiologie, optogenetica en computersimulaties.

 

Twee eiwitcomplexen

mike_boxem_0Aan Mike van Boxem is 300.000 euro toekend uit het NWO-ALW Open Programma voor zijn voorstel ‘De regulatie van celpolariteit, een essentiĆ«le eigenschap van cellen’. In zijn project richt Mike Boxem zich op twee eiwitcomplexen en hun rol in het mechanisme dat ervoor zorgt dat cellen zich kunnen polariseren. Polarisatie is een belangrijke eigenschap van de cel en zorgt ervoor dat cellen domeinen met specifieke functies kunnen vormen. Het belang van celpolariteit blijkt onder meer uit de ontdekking dat veel kankercellen een verlies van polariteit vertonen. Onder andere zal met microscopie in detail de lokalisatie van deze eiwitcomplexen tijdens het ontstaan van polariteit worden gevolgd in het (levende) modelorganisme Caenorhabditis elegans, een rondworm. Daarnaast zullen genetische screens worden uitgevoerd om nieuwe genen te ontdekken die aan polariteit bijdragen.

Reacties

Cookieinstellingen