Dierenbescherming: bij dierproeven zijn drie V’s leidend

Foto: By Janet Stephens (photographer) [Public domain], via Wikimedia Commons

UTRECHT – Op donderdagavond 23 april 2015 is het zo ver: dan reikt de Dierenbescherming haar jaarlijkse Lef in het Lab-prijs uit.

Deze prijs wordt door de Dierenbescherming sinds 2007 ieder jaar uitgereikt aan een onderzoeker of onderzoeksgroep, die zich uitmuntend inzet bij het Vervangen, Verminderen of Verfijnen van dierproeven (de 3V’s). Ook dit jaar reikt de Dierenbescherming deze prijs uit en zij doet dit in samenwerking met het 3V-Centrum Utrecht Life Sciences (ULS). Het 3V-Centrum ULS is binnen deze samenwerking verantwoordelijk voor het nomineren van vier kandidaten. Uit de genomineerden kan het publiek tot en met 22 april via de website van de Dierenbescherming een winnaar kiezen.

Drie V’s

In Nederland worden er jaarlijks ruim 500.000 dieren in gezet ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling van medicijnen, het testen van stoffen of educatie. Bij het uitvoeren van dierproeven zijn de 3V’s leidend.

V van vervanging: dit zijn methoden waardoor dierproeven overbodig zijn. Denk aan cel- of weefselkweek technieken, computersimulaties en het gebruik van slachtafval. Een dierproef mag pas worden gedaan wanneer is aangetoond dat er geen alternatief bestaat.
V van vermindering: het aantal dieren per proef wordt zo veel mogelijk verminderd. De onderzoeker kan hier vooraf rekening mee houden met een gedegen statistische analyse, door goed te berekenen hoe je met zo min mogelijk dieren toch betrouwbare resultaten krijgt. Of door bijvoorbeeld moderne meetinstrumenten te gebruiken, zoals een MRI-scan, waarmee de tumorgroei van één proefdier in meerdere stadia wordt gevolgd.
V van verfijning: zo lang als dierproeven nodig zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de proefdieren zo min mogelijk ongerief (pijn, verveling, stress etc.) ervaren. Onder andere het toepassen van verdoving en pijnbestrijding tijdens ingrepen valt hieronder. Of bijvoorbeeld kooiverrijking: het geven van speeltjes en nestmateriaal aan muizen en ratten.
Zowel in Nederland als daarbuiten zetten onderzoekers zich in om te werken aan de ontwikkeling van 3V-methoden. Zowel het 3V-Centrum ULS als de Dierenbescherming willen dit graag stimuleren en de Lef in het Lab-prijs is daar een goed middel voor.

Meer informatie

 
Kijk voor meer informatie over de prijs en de genomineerden van dit jaar op de website van de Dierenbescherming. Hier kan ook worden gestemd op één van de kandidaten.

Cookieinstellingen