Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw: Jozien Bensing

bensing_jozien_120x80UTRECHT – Jozien Bensing, hoogleraar Klinische & Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht en voormalig directeur van het NIVEL, wordt op 24 maart benoemd tot ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’. De bijbehorende versierselen krijgt Bensing in het universitaire Academiegebouw opgespeld door de burgemeester van haar woonplaats Neerijnen.

 

De erelijst van Bensing is lang. Zij verwierf enige jaren geleden de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Deze premie wordt jaarlijks toegekend aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. Bensing ontving de premie voor haar baanbrekende onderzoek naar medische communicatie: hoe verloopt de verbale en noverbale communicatie tussen artsen en patiënten, en hoe is deze te verbeteren? Ook kreeg zij als eerste niet-Amerikaan de toonaangevende George Engel Award toegewezen.

Wereldwijd

Bensing behoort tot de wereldwijde top op het gebied van onderzoek naar de communicatie tussen hulpverleners en patiënten. Volgens Bensing is communicatie een wezenlijk onderdeel van de gezondheidszorg. Niet alleen voor het emotionele welzijn van de patiënt, maar ook voor de genezing. Om die arts-patiëntcommunicatie te analyseren, heeft ze een gegevensbestand opgebouwd, bestaande uit meer dan 15.000 video-opnamen van gesprekken tussen artsen en patiënten. Deze database is veruit de grootste ter wereld. Op haar initiatief wordt de database nu internationaal gebruikt voor grootschalig onderzoek naar de gevolgen van arts-patiëntcommunicatie op de kwaliteit en de uitkomst van de zorg, waaronder de latere gezondheid van de patiënt.

Overige verdiensten

De Utrechtse hoogleraar is ook als bestuurder actief. Als lid van onder meer de KNAW en de Gezondheidsraad heeft ze bijgedragen aan tal van invloedrijke adviezen op zowel wetenschaps- als gezondheidsbeleid. Ook is en was zij toezichthouder van het Erasmus MC, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Medisch Spectrum Enschede. In 2004 ontving ze de Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit jaar gaat Jozien Bensing met emeritaat.

 

Cookieinstellingen