Welke dieren zwerven ’s nachts door Utrechtse tuinen? Een wildcamera legde het vast!

Foto: Luc Hoogenstein

Wat ruist er door het struikgewas? Of over de tegeltuin? Inwoners van de gemeente Utrecht konden tijdelijk een wildcamera in hun tuin op laten hangen. De gemeente Utrecht bracht zo in samenwerking met onderzoeksbureau Silvavir in kaart welke zoogdieren er ’s nachts door de tuinen struinen. Om meer te weten te komen over deze schuwe dieren en daardoor de biodiversiteit te kunnen verbeteren.

Minder tegeltuinen, meer zoogdieren en vogels
In een tijdsbestek van een jaar zijn 30 particuliere tuinen onderzocht met wildcamera’s. In deze tuinen zijn ruim 3000 waarnemingen gedaan van 11 soorten zoogdieren en 18 soorten vogels. Huiskatten kwamen met ruim 2000 keer het vaakst in beeld. Van wilde zoogdieren zijn in totaal 641 waarnemingen gedaan van acht soorten. In volgorde van hoeveel ze voor kwamen, waren het deze 8 soorten: huismuis, bruine rat, egel, haas, Europees konijn, bosmuis, rosse woelmuis, en een boommarter. De egel is 77 keer gezien in 14 tuinen. En is dus in bijna 50% van de tuinen waargenomen.
Zowel voor de zoogdieren als de vogels gold dat het aantal verschillende soorten afnam naarmate de tuin meer verhard was. Maar ook de inrichting van de tuin speelde een rol bij de waarneming van zoogdieren en vogels. Zo helpt het door in tuinen openingen in schuttingen en perceelscheidingen te maken en verblijfplaatsen en schuilplekken te maken, zoals takkenhopen, nestkasten voor allerlei soorten, en rommelhoekjes. Ook zorgt de aanwezigheid van bes- en vruchtdragende plantensoorten en plantensoorten die veel insecten aantrekken, voor meer dieren in de tuin.
Wethouder Linda Voortman van Groen & Dierenwelzijn: ‘Deze wildcamera’s bevestigen dat onze tuinen erg belangrijk zijn als leefgebied voor verschillende dieren. We hopen met dit project meer bewustwording rondom biodiversiteit te creëren bij tuineigenaren én meer tuinen die aantrekkelijk zijn voor dieren in Utrecht erbij te krijgen.’
Elke wildcamera stond minimaal 4 weken in elke tuin. En alle tuinen verschilden wat betreft ligging en kenmerken. Dankzij Utrechtse vrijwilligers verplaatsten de camera’s van tuin naar tuin.

Lees ook:

Ruim 1000 dier- en plantensoorten in een tuintje in Lunetten

Cookieinstellingen