Boetes van in totaal 75.000 euro voor verhuurder Van Hooijdonk volgens rechter terecht opgelegd

Foto: de rechtspraak

De gemeente Utrecht mocht de verhuurder Van Hooijdonk tienduizenden euro’s aan boetes opleggen omdat er sprake was van illegale verhuur. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een bestuursrechtelijke procedure tussen Van Hooijdonk en de gemeente Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft Van Hooijdonk 6 boetes opgelegd van 12.500 euro omdat hij meerdere kamers verhuurde in een woning waar alleen zelfstandige bewoning is toegestaan. Tijdens een inspectie van de gemeente bleek dat de verhuurder de panden laat gebruiken als onzelfstandige woonruimten. Verschillende bewoners huurden een kamer en delen de badkamer en keuken met elkaar, maar ze vormen samen geen duurzaam gemeenschappelijk huishouden.
Wat de verhuurder in de huurovereenkomsten met de bewoners heeft opgenomen doet er volgens de rechtbank niet toe. De feitelijke situatie van de panden is bepalend voor de vraag van welke woonvorm sprake is. Van Hooijdonk heeft zelf, zonder vergunning, de woningen omgezet van zelfstandige woonruimten naar onzelfstandige woonruimten, en daarmee de Huisvestingswet overtreden. De gemeente heeft Van Hooijdonk terecht aangemerkt als overtreder waardoor de gemeente Van Hooijdonk bestuurlijke boetes mocht opleggen. De rechtbank stelt vast dat Van Hooijdonk weliswaar inspanningen heeft verricht om de bewoners te bewegen zijn panden te verlaten, maar van hem – een professionele verhuurder met tientallen, zo niet honderden, panden – mag meer worden verwacht in het aanbieden van vervangende woonruimten of een financiële vergoeding. Ook de hoogte van de bestuurlijke boetes zijn volgens de rechtbank niet disproportioneel. Ook de verschillende lasten onder dwangsommen, van in totaal 142.500 euro, zijn terecht opgelegd aan Van Hooijdonk.

Reacties

article
70099
De gemeente Utrecht mocht de verhuurder Van Hooijdonk tienduizenden euro’s aan boetes opleggen omdat er
https://utrecht.nieuws.nl/misdaad/70099/boetes-totaal-75-000-euro-verhuurder-hooijdonk-volgens-rechter-terecht-opgelegd/
2018-12-06T11:53:03+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2018/07/18162146/Gerechtsgebouw-Utrecht-en-Vrouw-Justitia.jpg
Misdaad